Provinciebestuur gaat aan de slag met oplossen vervuild asfalt
Provinciebestuur gaat aan de slag met oplossen vervuild asfalt
Gedeputeerde Van der Kolk van milieu gaat aan de slag met het aanpakken van vervuild asfalt. Dat bleek uit een door de SP aangevraagd debat tijdens de commissievergadering Milieu van vandaag. Volgens van der Kolk ligt het probleem vooral bij het Rijk omdat de beschikbare opslagplaatsen genoeg vervuild asfalt voor de komende 20 jaar hebben liggen. In de tussentijd zoekt zij ook uit of en hoe de provincie Gelderland kan eisen dat wegenbouwers het vervuilde asfalt thermisch gaan reinigen.
SP-statenlid Alex Mink wil dat de provincie Gelderland van wegenbouwers gaat eisen dat zij het giftige asfalt thermisch gaan reinigen. In 1999 heeft de provincie gekeken hoeveel teerhoudend asfalt er op de provinciale wegen liggen. Toen bleek dat ongeveer 50% van de wegen vol zaten met teerhoudend asfalt, goed voor zo’n 500.000 tot 800.000 ton. Dat asfalt moet worden gereinigd. Dat gebeurt nu vooral in het buitenland, waar werknemers worden blootgesteld aan het teer met alle gevolgen van dien.
Daarnaast vindt Mink dat de provincie zich moet aansluiten bij de Code Milieuverantwoord Wegbeheer. In deze code zijn afspraken met het Rijk gemaakt over het opruimen en verwerken van vervuilde stoffen bij het wegbeheer. Het dagelijks provinciebestuur wees dit af omdat er al Europese regels zijn en een landelijke norm voor het opruimen van teerhoudend asfalt bestaat.
Gedeputeerde Van der Kolk (CU, milieu) gaf aan dat ze “wilde vechten” bij het IPO en het Rijk om de problemen op te lossen. Volgens haar was het vooral een probleem van het Rijk want de drie thermische reinigers in Nederland hebben genoeg werk voor 10 tot 20 jaar terwijl het asfalt maar 3 jaar mag blijven liggen. Zij wilde ook dat vanwege “duurzaam aanbesteden” er eisen worden gesteld in het bestek waarop wegenbouwers zich kunnen inschrijven om een weg te bouwen of te vernieuwen.
SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren vonden de inzet van de gedeputeerde goed maar nog niet voldoende. Zij vonden dat de gedeputeerde zich niet achter het Rijk kan verschuilen en dat de provincie als wegbeheerder verantwoordelijk is voor het opruimen van de eigen rommel.
SP-statenlid Alex Mink: “Van der Kolk moet inderdaad aan de bak. Het Rijk moet ingrijpen maar de provincie moet de eigen rommel gaan opruimen. Zij gaat nu uitzoeken hoe die rommel kan worden opgeruimd als de wegen worden opgeknapt en dat spul in het wegdek zit. Desnoods moet er maar geld bij om teerhoudend asfalt op te ruimen. Die troep is levensgevaarlijk en verschuilen achter een zak centen zoals ChristenUnie-woordvoerder Plug deed is onverantwoord!”.
Provincie Gelderland laat dumpen teerhoudend asfalt in het buitenland toe