h

SP: Sociale kaalslag van Gelderland is onnodig en onaanvaardbaar!

28 mei 2010

SP: Sociale kaalslag van Gelderland is onnodig en onaanvaardbaar!

De Gelderse SP vreest dat de drastische bezuinigingen van het dagelijks provinciebestuur van Gelderland (CDA, PvdA en CU) een enorme sociale kaalslag gaan veroorzaken. En dat niet omdat Gelderland te weinig geld heeft, maar omdat het college het potje voor miljoenenverslindende prestigeprojecten heilig heeft verklaard.

SP-fractievoorzitter Van Kaathoven over de bezuinigingsplannen: “CDA, PvdA en Christenunie leggen de rekening van de crisis eenzijdig neer bij de mensen die een ambulance nodig hebben, die van de bus gebruik maken, die proberen hun dorp leefbaar te houden, die zich inzetten voor het behoud van het landschap, de lezers die gebruik maken van bibliotheekbussen en de daklozen. En dat terwijl er op het provinciehuis elk jaar meer dan genoeg geld binnenkomt aan rente en dividenden alleen al. Om die 60 miljoen te bezuinigen hoef je de spaarpot dus niet eens te plunderen. Laat CDA, Christenunie en PvdA maar eens uitleggen wat daar christelijk en sociaal aan is.”

De reden dat het college zo’n sociale kaalslag meent aan te moeten richten, is dat ze 60 miljoen per jaar moet bezuinigen, de spaarpot van verkochte Nuon-aandelen niet wil aanspreken en de jaarlijkse opbrengsten daarvan (minstens 100 miljoen) wil blijven stoppen in een potje voor prestigeprojecten. Die prestigeprojecten kosten miljoenen en de meeste mensen zitten er helemaal niet op te wachten. De afgelopen jaren ging het dan bijvoorbeeld om de haven in het Rijnboogproject, de veel te dure stationshal in diezelfde stad, het Waterfront in Harderwijk en de miljoenen die op de plank zijn gelegd voor de doortrekking van de A15, waar ook veel verzet tegen is.

Van Kaathoven: “Omdat het college het potje voor prestigeprojecten heilig heeft verklaard, bezuinigen ze op sociale dingen als de hulp aan daklozen, SOS- telefonische hulpdienst, maar ook op milieu en natuur zoals de mensen die onze kinderen respect voor natuur en milieu bij brengen, de Gelderse Milieufederatie, het Gelders Landschap, op culturele dingen als Omroep Gelderland en bibliotheekbussen. Maar ook op de kleine bedrijven zoals het ondersteunen van starters, het werven van stageplaatsen. En niet te vergeten op de mensen die bus, buurtbus en regiotaxi nodig hebben en daar veilig gebruik van willen maken. Ze doen of ze niet anders kunnen maar vergis u niet, dat is een politieke keuze! En wel een keuze die voor ons niet aanvaardbaar is.”

Er zijn trouwens ook voorstellen voor bezuinigingen waar de SP wel blij mee is. Schrappen in fractiebudgetten, het aantal dure gedeputeerden en vage lobbyclubjes, vindt de SP bijvoorbeeld prima. Van Kaathoven: “Maar waarom niet stevig doorpakken? Fractiebudgetten met een kwart verminderen of voor mijn part de helft, dat kan best. En waarom ophouden bij het schrappen van een enkele gedeputeerde. Waarom kan de helft niet gewoon weg als ze toch allemaal taken schrappen?”

Media over bezuinigingen college (VIDEO)
Volkskrant over Gelders oppotten (AUDIO)

U bent hier