h

Gelderland moet niet bezuinigen op postbode en postkamer

2 december 2010

Gelderland moet niet bezuinigen op postbode en postkamer

De Gelderse SP heeft vraagtekens gezet bij de plannen van de provincie Gelderland om haar postafhandeling Europees aan te besteden. Tot nu toe werden deze werkzaamheden verricht door TNT post. De De SP is bezorgd over de gevolgen die het wegvallen van een grote klant voor TNT en de postbodes zal hebben.

De provincie Gelderland wil haar “contract inzake de post” (de haal- en brengservice) Europees aanbesteden. De provincie wil de aanbesteding van de postbezorging bovendien koppelen aan een nieuwe manier van postverwerking. Tot nu toe werd de binnenkomende post intern gescand en verder digitaal verwerkt. Na aanbesteding wordt de binnenkomende post extern gescand en dan pas afgeleverd.

SP-statenlid Agnes Lewe maakt zich zorgen over de gevolgen die het wegvallen van een grote klant voor TNT en de postbodes zal hebben. Lewe heeft de provincie gevraagd naar manieren te zoeken om klant van TNT te blijven. “Mocht er toch aanbesteed moeten worden – de dienstenrichtlijn dwingt er waarschijnlijk toe – dan moeten er wel een aantal harde eisen worden opgenomen zoals het werken voor CAO-lonen.”

Bijzonder kritisch is de SP over de postverwerking. Door het externe scannen wil de provincie “de efficiency verhogen” en “de informatievoorziening verbeteren”. De SP ziet hierin een poging om te bezuinigen op laag betaalde mensen in de organisatie: de post- en registratiekamer. De SP heeft het college al eerder gewaarschuwd bezuinigingen niet bij deze groep te halen maar bij dure interim-managers en andere externen.

Op aandringen van SP en PvdA zegde gedeputeerde Van der Kolk toe het programma van eisen aan de statencommissie voor te leggen. Wordt vervolgd...

www.reddepostbode.nl

U bent hier