h

Provincie Gelderland laat Wageningse busreizigers weer barsten

19 februari 2011

Provincie Gelderland laat Wageningse busreizigers weer barsten

De provincie Gelderland wil dat de Valleilijn, de snelle bus tussen Ede en Wageningen, gaat rijden via het universiteitsterrein in Wageningen. Maar de snelle busbaan over de campus gaat ten koste van de bus door de wijken. Daarom steunt de SP de aanleg van de busbaan niet.

Woensdag bespraken provinciale staten het inpassingsplan voor de busbaan. Op grond van de nieuwe wet ruimtelijke ordening kunnen provinciale staten een soort provinciaal bestemmingsplan maken.

De SP steunt de plannen niet. Door het omrijden van buslijn 88 verdwijnt de bus van de Nijenoord Allee. Reizigers uit de wijken Roghorst en Tarthorst raken in december 2012 een tweetal bushaltes kwijt en moeten helemaal naar de campus van de universiteit lopen. De provincie sust die kritiek door te zoeken naar een oplossing voor de looproute naar de haltes, het laten omrijden van de bestaande buslijn 86 van Arnhem naar Ede, en een oplossing waarvoor de gemeente Wageningen de rekening moet betalen.

CDA, PvdA, CU, SGP en VVD dienden een motie in om na vaststelling van het inpassingsplan met een plan van aanpak voor de problemen van de busreizigers uit de wijken te komen. Maar geen van de partijen gaf aan wie daarvoor de rekening moest betalen. Het CDA stelde zelfs dat de gemeente Wageningen maar voor de rekening van een vervangende buslijn moest opdraaien. Maar na aanleg van de busbaan worden de twee bestaande bushaltes – aangelegd voor 200.000 euro – afgebroken en is de inzet van een vervangende buslijn peperduur.

Een wijzigingsvoorstel van SP en GroenLinks om het inpassingsplan van tafel te halen en meteen dat allesomvattende plan te maken, werd alleen gesteund door SGP en de Partij voor de Dieren.

SP-statenlid Alex Mink: “dit inpassingsplan gaat niet alleen over abri’s en asfalt, maar ook over de vraag hoe Wageningen het beste per bus bereikbaar blijft. Maar blijkbaar is de prestigebus van gedeputeerde van Haaren belangrijker dan een goede bus voor alle Wageningers. Deze plannen zorgen ervoor dat mensen uit de wijken uit de bus worden gejaagd en hebben niks meer van doen met hoogwaardig openbaar vervoer. De rijkste provincie van Nederland laat busreizigers weer barsten!”

Meer op de website van de SP Wageningen

U bent hier