h

SP: afstemming weg- en spoorwerkzaamheden Arnhem-Nijmegen moet beter

19 juni 2011

SP: afstemming weg- en spoorwerkzaamheden Arnhem-Nijmegen moet beter

De provincie Gelderland neemt momenteel de A325 tussen Arnhem en Nijmegen onder handen. Even verderop werkt spoorbeheerder Prorail aan het spoor tussen Arnhem en Elst. SP-statenlid Alex Mink heeft vragen gesteld aan het provinciebestuur over de gebrekkige afstemming van zulke grote werkzaamheden.

De provincie is met de stadsregio en Rijkswaterstaat bezig om de A325 tussen Arnhem en Nijmegen te verbeteren. Zo worden er informatiepanelen boven de weg gehangen en komt er rijstrooksignalering. Hetzelfde weekeinde werkt Prorail even verderop aan het spoor tussen Arnhem en Elst. Automobilisten kunnen tijdens de wegwerkzaamheden gebruik maken van de trein of een gratis buskaartje tot Bemmel krijgen.

Alex MinkSP-statenlid Alex Mink verbaast zich over het gebrek aan afstemming tussen de spoor- en wegbeheerders: “Zulke werkzaamheden start je niet even snel. De aanpak van de A325 staat bijvoorbeeld al twee jaar in de boeken en wordt nu gelukkig uitgevoerd. Deze gang van zaken is verbazingwekkend, omdat je haast verwacht dat zulke werkzaamheden worden afgestemd. Het is bijna amateuristisch te noemen dat de twee hoofdroutes tussen beide steden in één weekend eruit liggen en het vervangend vervoer slecht is geregeld. Dat moet beter!”.

Vragen:

1. Deze werkzaamheden lopen parallel aan elkaar. Twee weken geleden vroegen enkele ondernemersorganisaties nog om afstemming van de werkzaamheden. Deze afstemming is schijnbaar toegezegd. Klopt dit?

2. Waarom vinden er tegelijkertijd werkzaamheden plaats aan de A325 en het parallel liggende spoor tot Elst? Op welke wijze worden deze werkzaamheden gepland en afgestemd?

3. Is het college het met ons eens dat dit een wel erg ongelukkige samenloop van omstandigheden is, die in de toekomst voorkomen moet worden? Hoe kan een dergelijke samenloop worden voorkomen?

4. Via VCC Oost kunnen reizigers 14 dagen voor de werkzaamheden een vervangend buskaartje tot Bemmel aanvragen. Voor reizen na Bemmel moet een regulier buskaartje worden gekocht. Waarom is deze termijn zodanig gesteld, zodat keuzereizigers of bijvoorbeeld dagjesmensen geen gebruik van kunnen maken? Is het bijvoorbeeld ook mogelijk om ter plekke een buskaartje te geven aan automobilisten die zich melden bij een transferium, waar ze kunnen opstappen op een vervangende bus of buslijn 300 (de Rijn-Waalsprinter) ?

U bent hier