h

Gelderse SP tegen aanbestedingsplannen Regiotaxi Gelderland

1 juli 2011

Gelderse SP tegen aanbestedingsplannen Regiotaxi Gelderland

Binnenkort wordt de Regiotaxi Gelderland opnieuw Europees aanbesteed. Het Regiotaxi-vervoer kost de provincie Gelderland voor de periode 2013-2015 ongeveer 30 miljoen euro. Maar door bezuinigingen op de WMO en de splitsing tussen callcenter en taxibedrijven kon de SP niet akkoord gaan met de meerjarenbegroting voor de Regiotaxi.

De huidige contracten voor de vijf Regiotaxi-diensten buiten de stadsregio Arnhem-Nijmegen lopen af. Daarom moet er opnieuw een aanbesteding plaatsvinden. In de nieuwe contractsperiode, van 2013 tot 2015, treden de gemeenten Putten en Apeldoorn toe.

De provincie steekt in deze periode zelf bijna 30 miljoen euro in de Regiotaxi. De rest van het geld wordt opgebracht door de gemeenten. Zij betalen voor het WMO-vervoer en de provincie springt bij. Maar anders dan voorheen krijgen reizigers in alle regio’s een vaste bijdrage van 84 cent per Regiotaxi-zone. Dat kan leiden tot forse prijsverhogingen, omdat gemeenten dan naar verhouding meer moeten bijbetalen voor een WMO-rit. Kwetsbare en zieke reizigers lopen bovendien het risico dat gemeenten de WMO-ritten gaan inperken, omdat zij moeten bezuinigen op de WMO. Weliswaar is de afspraak dat er geen limiet zit op de kosten voor WMO-ritten, maar wanneer de kosten oplopen moet er worden ingegrepen. Vandaar dat de provincie al bij voorbaat aanstuurt op het verminderen van het aantal WMO-ritten en inperken van de toestemmingen van gemeenten voor WMO-vervoer aan mensen met een beperking.

Daarnaast blijft de scheiding tussen callcenter en taxibedrijven bestaan. De provincie wil zo voorkomen dat een taxibedrijf een belang heeft bij het zoveel mogelijk uitvoeren van ritten en kan de gegevens van ritaanname en rituitvoering van elkaar scheiden.

De PvdA diende een motie in om tariefstijgingen te voorkomen en om te zorgen voor een goede uitvoering van ritten. De SP steunde deze motie. Daarnaast diende SP-statenlid Alex Mink met GroenLinks twee voorstellen in: een voorstel om te voorkomen dat callcenter en taxi’s los van elkaar werden aanbesteed (verworpen, met alleen steun van SP, GL, PVV) en een voorstel om te voorkomen dat WMO-bezuinigingen zouden leiden tot prijsverhogingen (alleen steun van SP, GroenLinks, PVV en Partij voor de Dieren). Ook dienden SP en SGP met GroenLinks een motie in om te voorkomen dat AWBZ-instellingen uit het Regiotaxi-systeem werden gehaald, met alleen steun van PVV, 50Plus,

Vanwege het aanzetten tot bezuinigingen op de WMO-ritten en de scheiding tussen callcenter en taxi’s kon de SP het voorstel voor de meerjarenbegroting en de aanbesteding uiteindelijk niet steunen.

U bent hier