h

SP kritisch over vliegende start projecten

5 oktober 2011

SP kritisch over vliegende start projecten

Het college van Gedeputeerde Staten heeft – vooruitlopend op de begroting 2012, die binnenkort wordt vastgesteld – de Staten een voorstel voorgelegd om nog in 2011 20 miljoen te besteden aan een aantal projecten onder het motto “een vliegende start”. De SP-fractie was zeer kritisch over dit voorstel.

Financieel woordvoerder Peter Lucassen sprak tijdens de Statenvergadering kritisch over het feit dat één maand voor de begrotingsbehandeling nog even snel deze plannen worden doorgevoerd. Volgens Lucassen wordt er zo geen goede afweging gemaakt ten opzichte van andere belangrijke zaken die moeten gebeuren.

Volgens de SP zijn de criteria waaraan een projectaanvraag moet voldoen niet helder en heel algemeen; Ze moeten passen binnen de speerpunten van het coalitieakkoord, het moeten eenmalige investeringsprojecten zijn en geen vaste jaarlijkse bijdragen met zich meebrengen voor de provincie, de projecten moeten in 2011 starten en partners moeten zelf ook bijdragen. Peter Lucassen, woordvoerder namens de SP-fractie: ”Dit zijn natuurlijk geen criteria waarop je kunt beoordelen of een project zich leent voor subsidiëring. Bovendien worden die criteria niet consequent toegepast. Sommige projecten zijn niet nieuw, maar krijgen een vervolgsubsidie. Er zijn ook voorbeelden van projecten die niet daadwerkelijk in 2011 starten. Dat strookt niet eens met de criteria.”

In de lijst van projecten zat volgens de SP wel een aantal projecten waarvan ondersteuning door de provincie nuttig is. Maar het merendeel van de uitgaven wordt niet goed besteed. Zo zijn er de uitgaven voor de verplaatsing van het grindoverslagbedrijf de Beijer dat nu in de Millingerwaard is gevestigd naar de Waalwaard in Dodewaard. Alles opgeteld zal door de provincie een bijdrage van zeker 14 miljoen worden besteed voor de verplaatsing. Voor de SP is dit onverteerbaar. Peter Lucassen: “Het is geen taak voor de provincie om bedrijven te verplaatsen die door beleid van het Rijk vanwege Ruimte voor de Rivier verplaatst moeten worden. Er is onvoldoende gekeken naar alternatieve locaties. Er is veel en veel te geld betaald voor de aankoop van Waalwaard. De totale gevolgen van de verplaatsing zoals de afwikkeling van het vrachtverkeer dat onmogelijk door de bebouwde kom van Dodewaard kan plaats vinden zijn onvoldoende meegenomen.”

Verder wordt er een bedrag van € 3,5 miljoen beschikbaar gesteld ten behoeve van EFRO-projecten die zich richten op versterking rondom Voeding (Food Valley) in Wageningen en omgeving, Gezondheid (Health Valley) in Nijmegen en Technologie (EMT-cluster). De SP-fractie is kritisch over de eenzijdige aandacht voor deze onderwerpen. Ze is van mening dat de ondersteuning te eng gericht is op deze speerpunten. Er zou meer aandacht voor andere sectoren (maak-industrie) en andere regio’s moeten zijn.

U bent hier