h

Verdwijnt de bibliobus uit Gelderse dorpen?

19 oktober 2011

Verdwijnt de bibliobus uit Gelderse dorpen?

In veel buurtschappen en kleine dorpen dreigt de bibliotheekbus volledig uit het straatbeeld te verdwijnen als gevolg van bezuinigingen. Biblioservice Gelderland: “Wij houden ons hart vast”.

De Gelderse SP luidt de noodklok. De bibliobussen dreigen uit tientallen Gelderse kleine kernen te verdwijnen, zo blijkt uit gegevens van Biblioservice Gelderland die de SP opvroeg. Statenlid Agnes Lewe is geschokt over de bevindingen: “Het is veel erger dan we al vreesden. Als dit doorgaat dan hebben straks heel veel schoolkinderen en ook ouderen nauwelijks nog toegang tot bibliotheken”


Kinderen protesteerden vorig jaar al voor het provinciehuis voor behoud van de bibliobus.

De Bibliotheekbus zorgt ervoor dat er voor iedereen een bibliotheek om de hoek is, ook in die gebieden waar een vast filiaal ontbreekt. Vooral schoolkinderen en ouderen in kleinere kernen maken er dankbaar gebruik van. Speciaal voor de kleine dorpen en wijken in Gelderland rijden er zeven bibliobussen. De bibliobus is een volwaardige laagdrempelige mobiele bibliotheek met een belangrijke cultureel en sociaal-maatschappelijke functie.


Bekijk hierboven het item dat TV Gelderland over de bibliobussen in zwaar weer, maakte.

Biblioservice Gelderland die de bibliobussen laat rijden, werkt met tijdelijke contracten met gemeenten. Op dit moment komen er wekelijks nieuwe contractopzeggingen binnen die het gevolg zijn van nieuwe bezuinigingsgolven door deze gemeenten. Veel van die verdwijnende halteplaatsen worden op dit moment nog druk bezocht. Als het zo door gaat zal het aantal bibliobussen naar verwachting teruggaan van 7 naar 6 en in 2013 naar 4. Hieronder het lijstje van wat nu bekend is van de plaatsen waar de bibliotheekbus in de toekomst niet meer stopt als er niets gebeurt (stand van zaken half oktober 2011):

Regio Achterhoek
Berkelland: alle 6 halteplaatsen worden gesloten.

Oost Gelre: wordt een probleem in 2013. 

Regio Liemers
Halteplaatsen Aerdt, Herwen en Spijk sluiten.

Regio Veluwe
Alle halteplaatsen weg in de gemeente Oldenbroek, Harderwijk, Ermelo en Nunspeet.

Mogelijk meer gemeenten in de regio Nood-Veluwe in het volgende jaar. 

Regio Gelderland Zuid
Alle 6 halteplaatsen in Overbetuwe weg

Regio Rivierenland
14 halteplaatsen halteplaatsen in gemeente Buren

9 halteplaatsen weg in Zaltbommel halverwege 2012

18 halteplaatsen weg Lingewaal, Neerrijnen, West Maas en Waal

Hoe verder?
De Gelderse SP zal bij de behandeling van de provinciale begroting in november een voorstel indienen voor een Noodfonds Bibliobussen om te voorkomen dat deze massaal uit de Gelderland verdwijnen. Nadere informatie hierover volgt. Maakt u zich ook zorgen en wilt u in actie komen? Meld u dan bij SP Statenleden Agnes Lewe en Peter de Vos.

Acties tegen bezuinigingen provincie

U bent hier