h

Geen onderzoek naar kosten tunnel A15

26 januari 2012

Geen onderzoek naar kosten tunnel A15

a15Er komt waarschijnlijk geen onderzoek naar een tunnel onder het Pannerdensch Kanaal waar de snelweg A15 in komt te leggen. De Expertgroep A15, bestaande uit tunneldeskundigen, onderzocht op verzoek van de gemeente Lingewaard of de tunnel kan worden aangelegd en binnen het budget voor de doortrekking van de snelweg past. Gedeputeerde Bieze (VVD) ziet niets in een tunnel en wil alleen nog een overleg met de Expertgroep en Rijkswaterstaat organiseren.

ChristenUnie, SP en GroenLinks vroegen om een onderzoek naar een tunnel bij de doortrekking van de A15. Dit naar aanleiding van een recente studie van de expert-groep die stelt dat een tunnel niet duurder hoeft te zijn dan een brug.

De Gelderse coalitiepartijen VVD, PvdA, CDA en D66 spraken in hun coalitieakkoord af dat er alsnog besloten zou kunnen worden om een tunnel aan te leggen als de tunnel 10% duurder zou zijn dan een brug. Maar gedeputeerde Bieze wilde niet verder gaan dan het organiseren van een gesprek tussen de Expertgroep A15 en Rijkswaterstaat om nog eens naar de uitgangspunten te kijken van de berekeningen van de expertgroep.

Alex MinkSP-statenlid en woordvoerder verkeer Alex Mink wees op de problemen die VVD-minister Schultz van Infrastructuur en de provincie Gelderland zich op de hals halen door de brug door te drukken. De Commissie voor de MER wees erop dat de minister de tunnel alleen vanwege de kosten wegschrijft, terwijl de tunnel onder de Betuweroute vanwege natuur en landschap werd aangelegd en die situatie niet is veranderd. Nota bene regelde de toenmalige VVD-gedeputeerde De Bondt dat de provincie geld stak in de aanleg van een tunnel voor de Betuweroute. De commissie voor de MER wees er dan ook op dat de effecten van de tunnel op natuur, landschap en cultuurhistorie beter moeten worden beschreven. Als die onderbouwing uitblijft, bestaat er het risico dat het doortrekkingsbesluit door de Raad van State worden vernietigd en de hele doortrekking van de A15 niet doorgaat.

Alex Mink: “Een tunnel is nodig vanwege de natuur en het landschap rond het Pannerdensch Kanaal. Met de aanleg van een brug-over-tunnel gooit Gelderland letterlijk geld over de brug. Bovendien doet de gedeputeerde niks met de keuze van de betrokken gemeenten voor het tracé van de snelweg, terwijl de burgmeester van Duiven zelfs stelt dat de provincie de gemeenten heeft laten vallen als een baksteen.”.

U bent hier