h

SP steunt bescheiden doorstart museumpark Oriëntalis

25 januari 2012

SP steunt bescheiden doorstart museumpark Oriëntalis

Provinciale Staten hebben op 25 januari besloten dat museumpark Oreintalis een zogenaamde “light”doorstart kan maken. Een meerderheid van de Staten, inclusief de SP, steunen de toekenning van een subsidie voor het komende jaar om de doorstart “light” te kunnen maken en om een aantal monumentale gebouwen in het park op te knappen.

Agnes LeweNa het mislukken van grootse vernieuwingsplannen voor Orientalis eind 2011 is er nu sprake van een bescheiden doorstart. De SP wil wel dat er alles aan gedaan wordt de doorstart van Oriëntalis toekomstbestendig te maken. SP Statenlid Agnes Lewe: “We zijn blij met dit besluit. Maar voor de lange termijn moet er nog een echte oplossing gevonden worden. Wij hebben geen zin om volgend jaar weer met een crisis en weer met een doorstartplan geconfronteerd te worden.”

Gedeputeerde Traag van cultuur heeft toegezegd om Oriëntalis bij de behandeling van het cultuurprogramma van de provincie binnenkort opnieuw aan de orde te stellen. Dan wordt besproken welke plek Orientalis definitief in het Gelderse cultuurbeleid krijgt.

Museumpark Oriëntalis is een deel van het cultureel erfgoed van Nederland, het geeft een beeld van het Katholieke geloof aan het begin van de 20e eeuw. Het heeft zich in de laatste 10 tot 20 jaar ontwikkeld tot een ontmoetingscentrum van drie wereldreligies (christendom, jodendom en islam). Het park ligt in de ecologische hoofdstuctuur, een belangrijke verbinding van de natuurgebieden in het duits-nederlands grensgebied. Ook is het park een toerischtische trekpleister voor de regio.

Gelderland geeft Orientalis twee ton

U bent hier