h

Gelderse SP heeft geen vertrouwen in dure plannen Gelders orkest

28 februari 2012

Gelderse SP heeft geen vertrouwen in dure plannen Gelders orkest

De Gelderse SP zal tijdens de Statenvergadering tegen het voorstel stemmen om extra geld ( in eerste instantie 3,5 miljoen) te stoppen in het Gelders Orkest. De fractie heeft er onvoldoende vertrouwen in dat de plannen levensvatbaar zijn en vreest dat na een aantal jaren opnieuw bij de provincie zal worden aangeklopt voor extra subsidie.

Woensdag 29 februari stemmen provinciale staten van Gelderland over een plan om miljoenen te stoppen in het Gelders Orkest. De Gelderse SP zal het voorstel hiervoor niet steunen en dringt erop aan om nog eens goed te kijken naar een fusie van het Gelders Orkest en het Nederlands Symfonieorkest. Zo kunnen kosten bespaard worden en wordt een tweede ‘Orientalis’ voorkomen. Het Gelders Orkest wil flexibeler en commerciëler gaan werken. Die verandering gaat in totaal 12,9 miljoen kosten. Het Gelders Orkest heeft de Provincie gevraagd dit veranderingstraject te financieren.

SP Statenlid en woordvoerder Peter de Vos: "Het Gelders orkest is een mooi stuk cultuur en wij hadden er nooit problemen mee dat de provincie 350.000 euro per jaar hier aan bijdroeg. Maar nu willen ze in een keer heel veel extra geld. Dat kan maar alleen als de plannen zeer solide zijn en het geen tweede Oriëntalis wordt. Ook daar werden er mooie plannen gemaakt maar uiteindelijk moest men toch weer gewoon aankloppen bij de provincie voor extra geld. Wat ons betreft wordt er nog eens gekeken naar een fusie. Dat lijkt ons een realistischer en meer betaalbaar alternatief."

Het businessplan van het Gelders Orkest is door experts doorgerekend. Dit plan bleek onvoldoende te zijn uitgewerkt. De experts stellen voor om te beginnen met een subsidie van 3,5 miljoen voor 2013 en 2014. Na een evaluatie wordt beslist over de toekenning van het resterende bedrag. Dat besluit ligt nu aan de staten voor. De SP heeft hier onvoldoende vertrouwen in om de grote extra uitgaven van gemeenschapsgeld nu en in de toekomst te rechtvaardigen.

De financiële problemen van het Gelders Orkest zijn het gevolg van de bezuinigingen op de cultuursector door het kabinet Rutte. Staatsecretaris Zijlstra (VVD) presenteerde op 10 juni 2011 het plan “Meer dan kwaliteit; een nieuwe visie op cultuurbeleid 2013-2016”. Er word ongeveer dertig procent bezuinigd op de grote landelijke Orkesten. De orkesten in het oosten van het land, Het Gelders Orkest en het Nederlands Symfonie Orkest, moesten volgens het plan de helft inleveren en fuseren tot een orkest. Na overleg met Rijk, Provincie en de twee orkesten is gekozen voor een andere oplossing. Beide orkesten krijgen ieder de helft van de rijkssubsidie (drie miljoen per jaar). Maar daarmee redden ze het niet.

UPDATE 29-2-12 14:00
Een meerderheid van Provinciale Staten heeft gestemd voor het toekennen van de 3,5 miljoen euro aan het Gelders Orkest. SP, SGP en GroenLinks stemden tegen.

U bent hier