h

Gelderse SP wil dat gedeputeerden bijtelling voor privegebruik dienstauto’s niet langer vergoed krijgen

27 februari 2012

Gelderse SP wil dat gedeputeerden bijtelling voor privegebruik dienstauto’s niet langer vergoed krijgen

De Gelderse SP doet woensdag 29 februari tijdens de statenvergadering samen met de fracties van PVV en GroenLinks het voorstel om te stoppen met het compenseren van de bijtelling die gedeputeerden voor privégebruik van hun dienstauto moeten betalen. Gedeputeerde staten van Utrecht besloten onlangs om zelf de kosten van hun belastingaanslag te dragen en geen beroep meer te doen op de provinciale regeling die de bijtelling compenseert. Wat de fracties betreft volgt Gelderland het goede voorbeeld van Utrecht.

De Belastingdienst hanteert als norm dat alle ritten die niet als gedeputeerde of namens de provincie gemaakt worden, gelden als privéritten en dus bovenop het inkomen van de gedeputeerde worden geteld. Sinds 2009 bepalen gemeenten en provincies zelf of ze de kosten voor privégebruik van de dienstauto door hun wethouders en gedeputeerden vergoeden.

De provincie Gelderland betaalde in 2010 330.000 euro om de bijtelling op te vangen. In 2011 betaalde de provincie een bedrag van 428.000 euro. Deze bedragen betreffen een naheffing over meerdere jaren. De jaarlijkse vergoeding voor de bijtelling staat nu voor 110.000 euro per jaar in de boeken.

SP-statenlid en woordvoerder bestuurszaken Peter Lucassen: “De provincie Gelderland moet zo snel mogelijk het goede voorbeeld van Utrecht volgen en stoppen met het bijlappen van de bijtelling. Iedereen met een leaseauto die op zaterdag voor de voetbalclub rijdt, krijgt ook een bijtelling van de Belastingdienst. Waarom zou dat voor bestuurders anders zijn? Gedeputeerden die allerlei bijbanen willen, moeten zelf voor de reiskosten opdraaien. Zij kunnen de rekening indienen bij de desbetreffende organisatie of gewoon met eigen vervoer gaan maar niet langer op kosten van de gemeenschap”.

UPDATE 29-02-12, 16:00

De motie van SP, PVV en GroenLinks de compensatie af te schaffen is verworpen door Provinciale Staten. Alleen SP, PVV, GroenLinks en Partij voor de Dieren stemde voor de motie. Gedeputeerde Markink deed wel de toezegging om opnieuw in overleg te gaan met de fiscus om compensatie voor bijtelling vanwege privégebruik dienstauto zoveel mogelijk te verminderen.

U bent hier