h

SP stelt vragen over stand van zaken bibliobushaltes

13 maart 2012

SP stelt vragen over stand van zaken bibliobushaltes

De Gelderse SP heeft door middel van schriftelijke vragen gesteld over de stand van zaken rondom het verdwijnen van vele bibliobushaltes. SP Statenlid Peter de Vos wil van het College van Gedeputeerde Staten weten wat de gevolgen zijn van de bezuinigingen voor de vele lezers op het Gelderse platteland. De SP heeft zich in het najaar van 2011 nog ingespannen voor behoud van alle Gelderse bibliobussen.

Eind vorig jaar was duidelijk dat de bibliobus uit veel Gelderse gemeenten dreigde ter verdwijnen als gevolg van bezuinigingen van gemeenten. Tegelijkertijd levert de provincie Gelderland al tientallen jaren een financiële bijdrage om de bibliobussen te kunnen laten rijden. Ondanksde inzet van velen zijn er sinds 1 januari, zo lezen wij in lokale media, diverse halteplaatsen van de bibliobus verdwenen. De SP-fractie wil graag van u weten hoe de stand van zaken nu is en stelt daarom de volgende schriftelijke vragen:

Vragen

1. Kunt u ons een overzicht geven van waar en wanneer bibliobussen zijn verdwenen (sinds 2011) in Gelderland en waar deze nog op stapel staan te verdwijnen (in 2012)?
 
2. Kunt u aangeven in welke gevallen de bibliobussen zijn vervangen door alternatieve (gelijkwaardige) vormen van boeken lenen?
 
3. Kunt u aangeven  in welke gevallen de bibliobussen niet zijn vervangen door alternatieve (gelijkwaardige) vormen en waarom dat niet gebeurt is?
 
4. Scholen en de lezende kinderen in het landelijk gebied waren altijd een belangrijke doelgroep van de bibliobussen, naast ouderen. Meerdere scholen zijn nu hun bibliobusvoorziening voor de school kwijt geraakt. Is bekend hoe tevreden of ontevreden de betreffende schooldirecteuren zijn met de manier waarop nu boeken geleend kunnen worden door de kinderen op school?
 
5. Is bekend in welke mate de (volwassen) bewoners in die dorpen/kleine kernen waar de bibliobus verdwenen is, tevreden zijn met de huidige manier van boeken lenen?

SP presenteert noodfonds om Gelderse bibliobussen te redden

U bent hier