h

190 miljoen voor Gelderse steden en regio’s

25 april 2012

190 miljoen voor Gelderse steden en regio’s

De Gelderse SP fractie heeft ingestemd met het plan van de provincie om 190 miljoen euro te investeren in Gelderse steden en regio’s. De plannen daarvoor komen van de gemeenten en regio’s zelf.

Met het afsluiten van de stads- en regiocontracten spreken gemeenten en provincie samen te investeren in een aantal stedelijke en regionale projecten op het gebied arbeidsmarkt, recreatie, ruimte, mobiliteit, leefbaarheid, jeugd, sociaal en cultuur. Kijkend naar het totale pakket is de SP positief hierover. Toch had de SP een aantal kritische kanttekeningen.

Zo zitten er binnen het totale pakket een aantal zogenaamde “sleutelprojecten” die al jaren lopen, waar al vele miljoenen in zijn gestopt maar die maar weinig vooruitgang boeken zoals bijvoorbeeld De Schil in Doetinchem en het Waterfront in Harderwijk.

Zeventien procent van de in totaal 190 euro wordt in het voorstel besteed aan sociale activiteiten. Dat is ver beneden de maximaal 25% uit het coalitieakkoord. SP Statenlid Peter Lucassen: “Die 25% vonden we als SP al aan de lage kant. Wij willen dan ook dat er alles aan gedaan moet worden om in het verloop van dit programma dit percentage omhoog te brengen. Dit kan door het resterende budget van €30milj vanaf 2013 met name daarvoor te bestemmen en aan gemeenten en regio’s te vragen aanvullende programma’s op dit terrein in te dienen.” Een moetie van de SP hierover kreeg helaas geen meerderheid.

Een derde kanttekening is door de SP geplaatst bij de eigen bijdrage van gemeenten. Aan gemeenten wordt gevraagd om samen met derden de helft van het ingediende programma te financieren. Hoe de verdeling tussen gemeenten en derden is niet altijd duidelijk maar, het is duidelijk dat er sprake is van een zware financiële last is voor gemeenten. De SP is bang dat gemeenten verleid worden om onverantwoorde risico’s te nemen om geld binnen te halen. Lucassen: “Van gemeenten als Apeldoorn, Ede Harderwijk, Oude IJsselstreek is bekend dat ze het financieel heel moeilijk hebben. Ook andere gemeenten kunnen amper de financiële eindjes aan elkaar knopen. In het voorstel wordt onvoldoende rekening gehouden met deze problematiek Extra toezicht van de provincie voldoet dan niet, want is altijd achteraf als het kwaad al is geschied.” Diverse partijen delen deze zorgen.

Provincie Gelderland stimuleert gemeenten onverantwoorde financiële risico's te nemen

U bent hier