h

Provincie Gelderland moet Aandeelhoudersrol bij Alliander versterken

29 mei 2012

Provincie Gelderland moet Aandeelhoudersrol bij Alliander versterken

De Gelderse Statenfractie van de SP zal woensdag 30 mei a.s. bij de behandeling van de beleidsrekening 2011 voorstellen indienen om de rol van de provincie als aandeelhouder van Alliander, de netbeheerder van het gas- en elektriciteitsnetwerk in o.a. Gelderland, Friesland en Noord Holland te versterken. De SP wil dat de provincie zich als aandeelhouder actiever bemoeit met de netbeheerder om bijvoorbeeld te voorkomen dat Alliander, ondanks grote winsten, de tarieven voor de consument toch verhoogt.

In 2011 maakt Alliander €251 miljoen winst op een omzet van 1,6 miljard. Dat is een winst van 15%. Desondanks verhoogde Alliander de tarieven voor het gas dit jaar met ruim 5% en de elektriciteit met wel 11%. Deze stijgingen zijn hoger dan die van de andere grote netbeheerders.

SP Statenlid Peter Lucassen: “Wij vinden de tariefstijgingen van Alliander onnodig en ongewenst. Ten slotte is het de burger die deze tarieven voor een nutsvoorziening moeten betalen. Daarom willen wij dat de provincie Gelderland een actievere rol aan gaat nemen als grootste aandeelhouder. Wij zien liever een wat minder grote winst voor het bedrijf en lagere tarieven voor de burgers.”

Alliander is een bedrijf in overheidsbezit. Er zijn vier grote aandeelhouders (Gelderland met ruim 44%, Friesland met ruim 12% en Noord-Holland en Amsterdam met ieder ruim 9% ). De overige aandelen zijn in handen van gemeenten, voornamelijk in Gelderland, Noord-Holland en Zuid-Holland. De SP is voorstander van een bundeling van aandelen bij een kleiner aantal aandeelhouders
.
Lucassen: “Door het grote aantal aandeelhouders is een effectieve invloed van de aandeelhouder niet goed mogelijk. Daarvoor zijn de aandelen te veel versnipperd. Wij vinden dat de vier grote aandeelhouders nog eens moeten kijken naar het kopen van de gemeentelijke aandelen. De provincie Gelderland zou bijvoorbeeld de aandelen van de Gelderse gemeenten kunnen kopen. Die gemeenten zijn vanuit de vroegere nutsbedrijven zoals GAMOG en GGR aandeelhouder maar hebben te weinig zeggenschap om een vuist binnen de aandeelhoudersvergadering te maken. Vervolgens moeten er in de aandeelhoudersvergadering nadere afspraken gemaakt worden over een lagere door Alliander te realiseren winst zodat de tarieven voor de burgers kunnen worden verlaagd.”

U bent hier