h

SP stelt vragen over misbruik in jeugdzorg

3 mei 2012

SP stelt vragen over misbruik in jeugdzorg

Onlangs werd bekend dat seksueel misbruik bij kinderen in de jeugdzorg veel vaker voorkomt dan bij andere kinderen. De SP-fractie in Gelderland wil nu weten wat het college van gedeputeerde staten heeft gedaan met de aanbevelingen van de Inspectie Jeugdzorg.

Uit onderzoek van de Universiteit Leiden blijkt dat seksueel misbruik bij kinderen in de jeugdzorg veel vaker voorkomt dan bij andere kinderen. De Inspectie Jeugdzorg zegt in Binnenland Bestuur dat zij al enkele jaren geleden het onderwerp misbruik in de jeugdzorg bij de provincies aan de orde heeft gesteld. De SP-fractie in Gelderland heeft het college van Gedeputeerde Staten gevraagd wat er met de aanbevelingen is gedaan.

De inspectie riep destijds de provincies op “om het niet bij protocollen te laten, maar preventief actie te ondernemen”, bijvoorbeeld door jeugdzorgmedewerkers te trainen om misbruiksignalen te herkennen en het onderwerp bespreekbaar te maken. Woordvoerder jeugdzorg Agnes Lewe: “Het is inderdaad schokkend dat zo veel kinderen zijn en worden misbruikt. Het zou nog erger zijn als er niet of niet voldoende naar de waarschuwingen van de inspectie is geluisterd.”

De SP-fractie heeft daarom de volgende vragen gesteld:

1. Heeft de Provincie Gelderland destijds de betreffende oproep van de inspectie ontvangen?
2. Is de oproep opgevolgd?
3. Zo ja op welke manier?
4. Hebben jeugdzorgmedewerkers trainingen gevolgd?
5. Zo ja, tot welke resultaten heeft dat geleid?
6. Zo nee, waarom is dat niet gebeurd?
7. Wat gaat het college doen met het onderzoek van de Universiteit Leiden?

U bent hier