h

Motie maakt eind aan inhuur Statenleden uit eigen fractiebudget

27 juni 2012

Motie maakt eind aan inhuur Statenleden uit eigen fractiebudget

Een voorstel van de SP om uit te sluiten dat statenleden betaald werk verrichten voor hun eigen fractie is door Provinciale Staten aangenomen. Alleen een deel van de VVD-fractie stemde tegen dit voorstel.

Alle fracties in Provinciale Staten ontvangen een provinciale subsidie om bijvoorbeeld een fractieassistent in te huren. Deze subsidie wordt beheerd door stichtingen, die jaarlijks een accountantsverklaring en een jaarrekening bij de provincie moeten inleveren.

Uit de controle op de subsidie bleek dat de PVV een Gelders Statenlid heeft ingehuurd om werkzaamheden voor de fractie te verrichten. De SP vindt dit ongewenst. Statenlid Peter Lucassen: “Statenleden krijgen al een vergoeding van de provincie voor hun Statenlidmaatschap. Bovendien zijn ze verantwoordelijk voor de subsidie die hun fractie ontvangt. Als fracties eigen Statenleden gaan inhuren en betalen vanuit hun provinciale subsidie, vindt er een ongewenste vermenging van functies plaats”.

In de huidige verordening fractieondersteuning, die de provinciale fractiesubsidie regelt, is het toegestaan dat fracties eigen Statenleden inhuren. De SP diende daarom succesvol een motie in om dit voor de toekomst te voorkomen. De griffie gaat nu een wijzigingsvoorstel voor deze verordening maken, waarin het wordt verboden dat fracties een Statenlid inhuren op kosten van de provincie.

U bent hier