h

Nog geen duidelijkheid over provinciale regels over molens

6 juli 2012

Nog geen duidelijkheid over provinciale regels over molens

Op 26 juni spraken Provinciale Staten over de eerste herziening van de ruimtelijke verordening Gelderland. In deze verordening geeft de provincie regels voor gemeentelijke bestemmingsplannen aan. Met deze herziening kwam ook een einde aan de 50 jaar oude Gelderse molenverordening, waar de SP erg blij mee is. Maar er blijven nog wat regels overeind.

De regels in de Gelderse molenverordening waren bedoeld om molens te beschermen via bescherming van de zogenaamde molenbiotopen. Maar de strikte regels pakten soms heel vervelend uit. Zo werd in Vaassen de molen vijf meter verhoogd met een provinciale subsidie van 300.000 euro. De provincie betaalde mee aan het verhogen van de molen omdat een bestemmingsplan voor de bouw van enkele appartementen bij de molen niet voldeed aan de oude Gelderse molenverordening. Dat betekende dat of de bouw niet door kon gaan of de molen verhoogd moest worden. Maar omdat deze molen niet bedrijfsmatig in gebruik was, was al het geld voor verhoging puur en alleen nodig om aan de regeltjes te voldoen.

VVD, SP en D66 drongen er daarom op aan om ook de nieuwe regels voor molens uit de ruimtelijke verordening te halen. Voorheen moest er een vergunning worden aangevraagd voor plannen rondom molens, waarin gegarandeerd moest worden dat een molen genoeg wind kon vangen om de wieken te laten draaien. Nu moeten gemeenten in het bestemmingsplan aangeven hoe een molen voldoende wind kan vangen en is de provinciale vergunning afgeschaft. Maar gedeputeerde Verdaas (ruimtelijke ordening) gaf aan dat de nieuwe verordening een kans moet krijgen en vond de discussie over het volledig schrappen van regels rondom molens te vroeg komen.

SP-statenlid Alex Mink: "Wij vinden provinciale regels over molens overbodig. Gemeenteraden kunnen prima via hun bestemmingsplan regelen dat molens kunnen blijven draaien. Tegenwoordig koesteren mensen in lokale gemeenschappen hun molens dus het gaat niet gebeuren dat er massaal molens worden gesloopt omdat de provincie ze niet meer met een verordening tegen windstilte beschermt. Wat ons betreft is het bij de volgende herziening van de ruimtelijke verordening in 2013 einde oefening met deze betuttelende provinciale regels".

Dit jaar helderheid over Daams Molen Vaassen

U bent hier