h

Rekenfout niet afwentelen op kwetsbare jongeren! (update)

9 augustus 2012

Rekenfout niet afwentelen op kwetsbare jongeren! (update)

Het ministerie van VWS wil met ingang van 2013 € 25 miljoen korten op de jeugdzorg. Voor Gelderland zou dat een korting van tussen de € 3,5 miljoen en € 4 miljoen betekenen. Reden voor de korting: een fout in de begroting. De Tweede Kamerfractie van de SP heeft het ministerie gevraagd om een snelle schriftelijke reactie.

Bij het begrotingsakkoord voor 2013 heeft het ministerie van VWS een fout gemaakt. Er werd vergeten in het jeugdzorgbudget de jaarlijkse loonstijging van de jeugdzorgwerkers mee te tellen. Hierdoor ontstaat een tekort van € 25 mln. Dit probleem wil het ministerie oplossen door het geld dat de provincies ontvangen voor de uitvoering van de jeugdzorg (de doeluitkering), ook te bestemmen voor de betaling van de loonbijstelling.
In voorgaande jaren werd daar altijd extra geld voor gegeven. Door deze rekentruc kan het ministerie voldoen aan haar verplichtingen wat betreft de lonen. Maar de provincies hebben hierdoor minder geld om de zorg voor kwetsbare jongeren te betalen. En dat is nog niet alles. De verlaging van de doeluitkering is niet eenmalig maar is structureel. Dat betekent ook voor alle komende jaren minder geld voor de (jeugd)zorg. Ook de gemeenten, die de jeugdzorg in 2015 over moeten nemen, krijgen hierdoor van begin af aan minder budget.
Agnes Lewe, woordvoerder jeugdzorg in Gelderland, is verontwaardigd: “De minister moet deze maatregel terug nemen en haar fout niet afwentelen op kwetsbare jongeren.” Afhankelijk van de antwoorden van de minister zal de SP actie ondernemen in Gelderland of landelijk.

Update:
Op 20 augustus heeft de staatssecretaris aangegeven meer tijd nodig te hebben voor de beantwoording van de kamervragen. Op 31 augustus heeft Jeugdzorg Nederland over deze zaak een kortgeding aangespannen tegen het ministerie. De uitspraak van de rechter heeft niet tot een wijziging van het plan geleid. Het merendeel van de provincies inclusief de provincie Gelderland en alle grootstedelijke regio’s hebben inmiddels bezwaar gemaakt tegen de maatregel. De bezwaren zullen behandeld worden in een plenaire hoorzitting op dinsdagmiddag 9 oktober 2012 op het ministerie van VWS in Den Haag.

U bent hier