h

SP: meer windenergie prima, maar zonder dwang

27 september 2012

SP: meer windenergie prima, maar zonder dwang

Op 26 september bespraken provinciale staten het voorstel voor meer windenergie in Gelderland. In Gelderland moet er in 2020 210 Megawatt aan windenergie worden opgewerkt, als onderdeel van een afspraak tussen Rijk en provincies over het stimuleren van windenergie. De SP vindt de plannen prima maar wil dat de provincie niet van bovenaf oplegt waar windmolens komen te staan.

Het Rijk wil meer windenergie op land opwekken en heeft daar een akkoord met de provincies over gesloten. Er zijn al veel plannen voor de bouw van nieuwe windmolens maar de hoeveelheid opgewekte elektriciteit (aantal Mw) moet omhoog.

windmolen

De provincie moet zorgen voor het aanwijzen van grond waar windmolens gebouwd kunnen worden. De SP wil dat de provincie dit niet van bovenaf oplegt: het is aan gemeenteraden om een besluit over de ruimtelijke reservering te nemen en om steun onder de bevolking aan te tonen. Zij zorgen ook voor het bestemmingsplan. De provincie kan wat de SP betreft alleen een inpassingsplan (provinciaal bestemmingsplan) vaststellen als gemeenteraden daar zelf om vragen.

De SP steunde verder een amendement van de VVD om de gronden door gemeenteraden te laten aanwijzen, zodat de lokale volksvertegenwoordiging verantwoordelijk is voor de ruimte voor nieuwe windmolens en steun moet zoeken voor de aanwijzing van de gronden waar windmolens komen te staan.

U bent hier