h

Gelderse Cultuursector verdient snel duidelijkheid

14 november 2012

Gelderse Cultuursector verdient snel duidelijkheid

De SP heeft tijdens de Statenvergadering van 7 november gedeputeerde Traag ondervraagd over het cultuurbeleid van de provincie. De SP wil weten hoe ze de fouten goed gaat maken die de afgelopen maanden zijn gemaakt in de uitvoering van het nieuwe cultuurbeleid. De provincie heeft zich volgens de SP niet gedragen als een betrouwbare en professionele partner. Daardoor zijn veel subsidieaanvragers niet zeker of hun culturele initiatief volgend jaar doorgaat. De gedeputeerde heeft toegezegd er alles aan te zullen doen om iedereen duidelijkheid te verschaffen voor het einde van het jaar.

Het provinciebestuur heeft afgelopen jaar een begin gemaakt met een nieuwe cultuurbeleid. Het provinciebestuur wil komen tot een meer ondernemende Cultuursector in Gelderland. De Provincie legt in toenemende mate de verantwoordelijkheid op het gebied van amateurkunst, vrijwilligersbeleid, participatie en instandhouding van kleinere monumenten en de cultuur- en erfgoedpacten bij de gemeenten neer. Al tijdens de commissie vergaderingen in oktober constateerden meerdere partijen dat de De overgang van subsidiëring door provincie naar gemeenten niet goed loopt. De afhandeling van subsidieaanvragen is afgelopen maanden onzorgvuldig gebleken. Er zijn mondelinge toezeggingen gedaan die niet zijn nagekomen.

SP-Statenlid en cultuurwoordvoerder Peter de Vos: “De communicatie met de Cultuursector was onder de maat. De provincie heeft zich niet gedragen als een betrouwbare en professionele partner. Daardoor zijn veel subsidieaanvragers niet zeker of hun culturele initiatief volgend jaar doorgaat. We hebben inmiddels een golf van noodkreten uit de Cultuur ontvangen waaronder het Festival Buitengewoon, World Statues en Stichting Kasteelconcerten en Jeugdtheatergezelschap Kwatta. Zij beriepen zich op gebrekkige communicatie van de provincie en gebroken beloften door ambtenaren over te verstrekken subsidies in 2013. Al deze organisaties verdienen snel duidelijkheid.”

Na de cultuur4daagse in maart 2012 en de uitwerking contourennota in juni 2012 werd in November de nota Gelderland cultuurprovincie! behandeld. Na meer dan een half jaar praten kan de gedeputeerde nog steeds geen duidelijkheid bieden aan de Gelderse Cultuursector voor de periode 2013 tot 2016.

SP-Statenlid en cultuurwoordvoerder Peter de Vos: “De SP heeft zich vanaf het begin verzet tegen het nieuwe Gelderse Cultuurbeleid. Juist in een periode van crisis moeten we ruim baan geven aan allerlei vormen van creativiteit die ons leven verrijkt. Kunst en cultuur moet voor iedereen toegankelijk zijn in alle hoeken van onze provincie. Een ondernemende cultuursector met bijbehorende bezuinigingsplannen geeft juist het tegengestelde resultaat.”

De SP wil dat de Provincie voor het eind van 2012 duidelijkheid geeft aan de Cultuursector in Gelderland. Dat geldt zeker voor de subsidies over het jaar 2013.

U bent hier