h

SP heeft vraagtekens bij prijsverhoging Arriva

6 november 2012

SP heeft vraagtekens bij prijsverhoging Arriva

De SP gaat komende woensdag aan het provinciebestuur vragen om in te grijpen bij de forse tariefsverhoging die Arriva per 1 januari wil invoeren. De vervoerder neemt dan een groot deel van de regionale treinen in Gelderland over en wil de tarieven met 8% verhogen, terwijl landelijk de afspraak geldt dat de bus- en treintarieven met maximaal 3,8% mogen stijgen.

Per 1 januari 2013 willen de vervoerders in overleg met de regionale overheden - provincies en stadsregio’s - tarieven voor het Openbaar Vervoer verhogen met een percentage van minimaal 3,83%. In het wettelijk verplichte advies aan het ROCOV, de vertegenwoordiging van OV-reizigers, vraagt Arriva om toestemming voor een verhoging van de tarieven met 8% t.o.v. de huidige tarieven die Syntus hanteert. Arriva neemt in december het vervoer van Syntus volledig over op bus- en treinlijnen in de Achterhoek en de Betuwe. Het ROCOV heeft al laten weten dat zij niet met deze tariefsverhoging kan instemmen.

SP-Statenlid en OV-woordvoerder Alex Mink: “De SP wil dat het provinciebestuur ingrijpt en deze tariefsverhoging stopt. Arriva moet volgens de afspraken zelf de broek ophouden en voor meer inkomsten uit kaartverkoop zorgen. Dat kan niet door de prijzen zo enorm te verhogen. Wij vinden het sowieso al slecht dat prijzen voor bus en trein al harder stijgen dan prijzen voor het levensonderhoud, maar dit jaagt reizigers weg!”.

Volgens Mink maakt dit opnieuw duidelijk dat openbare aanbesteding van openbaar vervoer de prijs en kwaliteit geen goed doen. “Arriva en Breng hebben een mooie aanbieding voor beter treinvervoer gedaan en het contract gewonnen. Reizigers krijgen inderdaad een betere trein maar dat hoeft niet te betekenen dat zij daar automatisch de hoogste rekening voor terug krijgen. Eigenlijk kan de provincie niet om de waarschuwing van ROCOV heen!”

U bent hier