h

Gelderse SP: los problemen dure OV-chipkaart nou eens echt op

20 maart 2013

Gelderse SP: los problemen dure OV-chipkaart nou eens echt op

De Gelderse SP vindt dat de provincie de problemen met de OV-chipkaart nu echt eens moet gaan aanpakken. Sinds het afschaffen van de sterabonnementen zijn de prijzen van busabonnementen fors gestegen terwijl reizigers niet aan een goedkopere buskaart kunnen komen. PvdA en SP dienden daarom een motie in, waardoor het provinciebestuur op tijd met oplossingen voor deze busreizigers moet komen.

In heel Nederland zijn de oude sterabonnementen voor het busvervoer afgeschaft. In plaats daarvan betalen busreizigers hun reis per kilometer en hebben zij keuze uit enkele abonnementen. Die komen vooral neer op het kopen van een kortingsrecht en dan per kilometer betalen of over het algemeen erg dure abonnementen voor het hele vervoersgebied van een regio, zoals Syntus op de Veluwe en Arriva in de Achterhoek. Met name scholieren en reizigers met een 3- of 4-sterabonnement zijn duurder uit dan vroeger. Bovendien deden vervoerders die samen een “grensoverschrijdende” buslijn exploiteren, zoals Syntus en Breng op lijn 43 tussen Apeldoorn en Arnhem, moeilijk over het accepteren van elkaars abonnementen.

De SP vindt dat het provinciebestuur eindelijk de problemen moet aanpakken trok daarom in de commissie Mobiliteit al aan de bel met het CDA. SP-statenlid Alex Mink: “de provincie is vooral bezig geweest met de vervoerders en is de reizigers vergeten. Tot begin december konden reizigers met een strippenkaart, een uitvinding uit de jaren zeventig van de vorige eeuw, instappen in de trein maar in 2013 is het te moeilijk om één gecombineerd bus-en-treinabonnement op een chip te zetten. En in de taxi weet je precies hoeveel je rit kost, maar in Gelderse bussen moet je de stand van het saldo op de ov-chipkaart angstvallig volgen. Het is ook niet mogelijk om een simpel busabonnement tussen twee haltes af te sluiten. Het zijn allemaal bureaucratische problemen die voorkomen konden worden door wel goed naar reizigers te luisteren. Dat moet het provinciebestuur als gevolg van vandaag wel gaan doen dus binnenkort horen wij hoe deze ellende eens wordt opgelost”.

De motie van SP en PvdA is tijdens de Statenvergadering van 20 maart 2013 aangenomen met unnanieme stemmen.

U bent hier