College: onderzoek gemeentelijke herindelingen slechts ‘lichte evaluatie’
College: onderzoek gemeentelijke herindelingen slechts ‘lichte evaluatie’
Uit antwoord op schriftelijke vragen die de SP-fractie stelde over gemeentelijke herindelingen, blijkt dat het onderzoek in opdracht van de provincie niet meer is dan een ‘lichte evaluatie’. Ook geeft het onderzoek geen inzicht in de kosten en baten van herindelingen. Daarmee blijft het voor de SP de vraag waarop het college haar beleid baseert.
Het Gelderse college van gedeputeerde staten heeft de vragen van de SP fractie over het onderzoek van professor Van Twist c.s. naar gemeentelijke herindelingen beantwoord. De SP was in haar vervolgvragen kritisch over dit onderzoek en de antwoorden van het college stemmen wederom niet tot tevredenheid. Het college erkent dat het onderzoek maar zeer beperkt is en noemt het zelf een ‘lichte evaluatie’. Ook erkent het college dat hoewel betrokkenen achteraf op veel punten mild oordelen over herindelingen, de afstand tot de burger in het algemeen groter geworden is.
Eveneens onbekend blijft wat het oordeel van inwoners achteraf is over herindelingen. Nu zijn alleen betrokken ambtenaren aan het woord gelaten. Dat vindt de SP een groot gemis. Het college kan bovendien niets zeggen over de kosten en baten van herindelingen uit het verleden en gaat deze ook niet onderzoeken.
Al met al een behoorlijk teleurstellend onderzoek vinden vragenstellers Eric van Kaathoven en Peter Lucassen. SP-statenlid Peter Lucassen: “Het is vreemd dat het college enerzijds aangeeft dat het hier gaat om wat zij een ‘lichte’ evaluatie noemt, maar dat zij anderzijds wel verregaande conclusies trekt en hier aan vast blijven houden. Als je dan vervolgens ook nog de negatieve conclusies van het onderzoek vrijwel negeert en geen verder onderzoek wenst te doen naar de opvattingen van de inwoners van de gefuseerde gemeenten dan is dat teleurstellend te noemen.” Van Kaathoven voegt daaraan toe: “Ander onderzoek laat zien dat de kosten vrijwel altijd hoger zijn dan begroot en dat gefuseerde gemeenten niet goedkoper, maar juist duurder zijn. Het college gaat hier niet op in.”
De Gelderse SP is er met deze antwoorden niet gerust op dat kritisch genoeg gekeken wordt naar herindelingen en bestuurlijke schaalvergroting. Van Kaathoven: ‘Wij vrezen dat er na de gemeenteraadsverkiezingen een mammoetherindeling komt waardoor veel gemeenten zullen verdwijnen en waarbij de inwoners weinig tot niets te zeggen krijgen. Kennelijk is men niet bereid het verleden goed te onderzoeken om te kijken of dit wel de goede weg is.’ De SP blijft dit proces kritisch volgen en zal ook met voorstellen komen.
Gelderse SP kritisch over onderzoek gemeentelijke herindelingen