h

SP: Beantwoording cultuurvragen onvoldoende

22 juli 2013

SP: Beantwoording cultuurvragen onvoldoende

De SP heeft opnieuw vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over de subsidieverlening aan cultuurinstellingen. SP Statenlid Peter de Vos had eerder vragen gesteld naar aanleiding van een golf van klachten door Gelderse culturele instellingen. De SP wil weten hoe er door de gedeputeerde en haar ambtenaren met de culturele organisaties is gecommuniceerd.

Bij de eerste beantwoording gaat het college niet gedetailleerd in op een aantal vragen. Deze blijven onbeantwoord. De SP wil dat deze vragen alsnog beantwoord worden om een goed beeld te krijgen van wat er goed en slecht gegaan is in de communicatie met culturele instellingen.

Woordvoerder Peter de Vos: “De Cultuursector heeft het op dit moment bijzonder zwaar. Niet alleen het Rijk maar ook de gemeenten en de provincie Gelderland bezuinigen op Cultuur. Het college vraagt van de culturele instellingen meer ondernemerschap. Dan moet je die instellingen op tijd laten weten over welk budget ze voor het jaar 2013 kunnen beschikken. Uit de beantwoording van de vragen blijkt dat ze dat pas eind 2012 en in sommige gevallen zelfs pas maart of april 2013 wisten. Dat kun je niet maken.”

Door meerdere subsidieaanvragers is informeel geklaagd dat er op de culturele organisaties druk is uitgeoefend om geen contacten met statenleden te onderhouden over de, al dan niet gebrekkige, afhandeling van subsidieaanvragen. Dit wordt in de eerdere beantwoording van Gedeputeerde Staten tegen gesproken. Het is echter nog steeds niet duidelijk wie aanwezig zijn geweest bij ambtelijke en bestuurlijke overleggen met de cultuurpartners. Het is onbekend wat de inhoud van de verslagen is. Ook onbekend is de termijn waarin de cultuurpartners een verslag hebben ontvangen. Peter de Vos: “De antwoorden zijn een flinke lap tekst geworden. Maar de antwoorden op belangrijke vragenzijn niet of onvoldoende gegeven. We hebben daarom besloten om een gedeelte van de vragen opnieuw te stellen."

De SP wil over onderstaande organisaties weten:

1b Is met deze organisatie/persoon bestuurlijk overleg geweest? Zo ja, wie waren daarbij aanwezig?
2b Is n.a.v. het subsidieverzoek met deze organisatie/persoon ambtelijk overleg geweest? Zo ja, wie waren daarbij aanwezig?
3a Zijn er verslagen van het bestuurlijke c.q. ambtelijke overleggen? Zo ja, wat is de inhoud?
3b Zijn die verslagen en eventuele afspraken binnen een redelijke termijn ter controle naar de organisatie/persoon opgestuurd?

Het gaat om Bibliotheek Arnhem, Internationaal Cello Festival, Gelders Archief, Festival Buitengewoon, KCG, Kwatta, Oriëntalis, Mode Biënnale, De Nieuwe Oost, I compani, Stichting Kasteelconcerten.

Gelderse SP stelt kritische vragen over cultuursubsidies

U bent hier