h

15 Gelderse treinstations krijgen een toilet

18 november 2013

15 Gelderse treinstations krijgen een toilet

Tijdens de statenvergadering van 15 november steunden bijna alle partijen een voorstel van 50Plus om 15 treinstations in Gelderland van een toilet te voorzien. Het dagelijks provinciebestuur van Gelderland komt in het voorjaar met een concreet voorstel om deze stationstoiletten te bouwen.

De SP steunde het voorstel van 50Plus om op 24 Gelderse treinstations een toiletvoorziening te bouwen. Deze 15 stations vallen buiten plannen van de NS of liggen buiten de Achterhoek, waar op veel stations een toilet wordt gebouwd als onderdeel van een pakket aan maatregelen om de spoorlijn Arnhem-Doetinchem te verbeteren.

Het bouwen van stationstoiletten is fors goedkoper dan het inbouwen van treintoiletten. De 29 stationstoiletten kosten in totaal ruim 6 miljoen Euro voor de komende 10 jaar. Treintoiletten kosten 18 miljoen Euro en 1 miljoen Euro per jaar. Toch vindt de SP deze plannen een doekje voor het bloeden.

SP-statenlid Alex Mink: “dit is een goede oplossing om de kwaliteit van de Gelderse stations fors te verbeteren maar wij willen dat de regionale treinen gewoon een toilet aan boord krijgen. Bij de volgende spooraanbestedingen rond 2020 komt er weer een verplichting om treintoiletten in te bouwen. Maar wij blijven op zoek naar oplossingen voor het tussentijds inbouwen van treintoiletten”.

Treintoiletten in de pers

U bent hier