h

Afscheidsinterview Peter Lucassen

9 juli 2014

Afscheidsinterview Peter Lucassen

Peter Lucassen heeft dinsdag 8 juli afscheid genomen als statenlid voor de SP. Hij vertrekt na om dat hij namens de SP wethouder is geworden in het Noord-Limburgse Gennep. Peter is opgevolgd door Marco Mulder uit Winterswijk. In dit interview blikken we kort terug op zijn jaren als statenlid.

Hoe kijk je terug op de afgelopen periode in de staten?

Drie en een half jaar. Was toch een boeiende en afwisselende periode. Het gaat niet altijd over aansprekende concrete onderwerpen bij de provincie. Maar voor mij zat voldoende uitdaging in de onderwerpen om me mee bezig te houden.

Je was woordvoerder ruimtelijke ordening, wonen en financiën. Heel veel mensen denken bij de SP aan zorg, niet aan ruimtelijke ordening…

Ja, dat is ook zo. Wij zijn de partij van de zorg en dat is mooi en belangrijk. Ruimtelijke ordening moet ook bij de SP – lokaal en landelijk - meer aandacht krijgen. Het is niet altijd even eenvoudig om dat politiek te maken. Maar het gaat wel ergens over. Waar wonen en werken mensen? Hoe recreëren ze? Waar doen we aan land- en tuinbouw? Het is wel belangrijk om het voor jezelf en anderen concreet te maken.

Waar ben je trots op?

Als het gaat over wat ik bereikt heb, dan springt daar voor mij uit ‘Gelderland Bouwt!’. Een plan om te investeren in betaalbare woningen van corporaties. Uiteindelijk resulteerde dat in een investering van de provincie van 75 miljoen in energiebesparende maatregelen in woningen. Voor huurders betekend dat dat de energierekening lager wordt zonder dat voor die investering de huur extra wordt verhoogd. En het is een impuls voor de werkgelegenheid in de bouwsector. De bouw heeft het door de economische crisis erg zwaar. Zonder de inbreng van de SP was dit niet zo besloten.

Welke ervaringen uit de provincie kun je als wethouder gebruiken?

Dat is een lastige vraag. Je activiteiten als Statenlid en de dossiers die bij de provincie spelen zijn toch van een andere orde dan bij een gemeente. Bij een gemeente gaat het veel meer om concrete zaken, concrete bouwplannen, inrichting van een straat of een park. De ervaring daarmee heb ik vooral opgedaan in de periode dat ik wethouder was in Nijmegen.

Jij bent wethouder geworden in Gennep, in Noord Limburg. Kan dat wel als geboren en getogen Gelderlander?

Ja, dat kan. Dat blijkt wel. Er is overigens wel een verschil tussen Gennep en Nijmegen. En daar moet je wel even over heen stappen. Ook de dingen die op het eerste gezicht details lijken, vereisen hier aandacht. En dat wordt ook van je verwacht als wethouder. Als je dat weet is daar overigens niets mis mee. Trouwens, als iemand mij kan uitleggen wie of wat een Gelderlander is, dan hoor ik dat graag. Ik ben geboren en getogen in de omgeving van Nijmegen en heb er het grootste deel van mijn leven gewoond. Daarmee identificeer ik mij als eerst, en dat zal in op de Veluwe of in de Achterhoek ook zo zijn.

Zien we je nog eens terug in Gelderland?

Ik ‘vrees’ het wel. Maar alle gekheid op een stokje. Ik zal natuurlijk veel in Gennep zijn de komende jaren. Maar ik blijf met alle plezier wonen in Dukenburg in Nijmegen. Ik zal heus mijn gezicht nog wel eens laten zien, lokaal in Nijmegen. Zeker als er wat te vieren valt.

Wat ga je het meeste missen?

Vooral de mensen van de SP in Nijmegen maar ook van de SP-fractie van Provinciale Staten waar ik de afgelopen jaren met veel plezier intensief mee samengewerkt heb.

Reactie toevoegen

U bent hier