h

Provincie moet bijdragen aan beter mobiel bereik

9 juli 2014

Provincie moet bijdragen aan beter mobiel bereik

De Gelderse SP wil dat de provincie een bijdrage gaat leveren aan het verbeteren van de mobiele dekking in Gelderland. Sommige delen van Gelderland hebben op dit moment niet of nauwelijks bereik voor mobiele telefoons, onder andere op de Veluwe en aan de grens in de Achterhoek. Dit is niet alleen vervelend voor het dagelijkse telefoonverkeer, maar kan levensgevaarlijk zijn wanneer hulpdiensten niet kunnen worden bereikt. Een meerderheid van Provinciale Staten steun de motie van de SP die Gedeputeerde Staten de opdracht geeft om uit te zoeken hoe de provincie dit het beste kan doen.

Sommige delen van Gelderland zoals op de Veluwe en aan de grens hebben niet of nauwelijks bereik voor mobiele telefoons. Hierdoor zijn hulpdiensten via 112 in delen van Gelderland niet bereikbaar. Ook voor dagelijks gebruik het voor inwoners en ondernemingen lastig is om geen mobiel bereik te hebben. SP fractievoorzitter Eric van Kaathoven: “Net als bij breedband zou bereikbaarheid voor mobiele telefoons iets kunnen zijn waar de provincie een rol pakt. Slechte bereikbaarheid kost in gevallen van nood levens. De provincie moet daar het voortouw in nemen om dit probleem aan te pakken.”

De SP vraagt daarom het college van Gedeputeerde Staten om een kort verkennend onderzoek te starten naar de mogelijkheden, de kosten en baten van een provinciale bijdrage aan het tegengaan van slechte of geheel afwezige mobiele bereikbaarheid in delen van Gelderland. Van Kaathoven: “Technisch is het probleem heel goed op te lossen door het treffen van extra voorzieningen als opstelpunten met zenders. Het is voor bedrijven blijkbaar niet rendabel is om dit in bepaalde gebieden te doen. Daarom kan, net als bij breedband op het platteland, ook hier een publiek-private-samenwerking met een bijdrage van de provincie Gelderland mogelijk voor een oplossing zorgen.”

Omroep Gelderland startte al eerder het meldpunt Geen 112 Gld om te inventariseren waar in Gelderland er allemaal slecht bereik is. Inmiddels zijn er als ruim 300 klachten binnengekomen. Een overzicht van de klachten en een kaart met de locaties is te vinden op geen112.gld.nl

De motie werd gesteund door SP, PvdA, SGP, CDA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50plus en Groep Wullink.

Reactie toevoegen

U bent hier