h

SP: Cultuursubsidies spreiden over provincie

9 juli 2014

SP: Cultuursubsidies spreiden over provincie

De Gelderse SP wil dat de provincie bij de volgende toekenning van subsidies voor cultuurinitiatieven meer rekening houdt met spreiding over de provincie. Daarnaast zou de provincie er ook op moeten letten dat ook kleinere initiatieven in aanmerking komen voor een culturele subsidie. Daarvoor heeft de SP samen met GroenLinks een motie ingediend tijdens de behandeling van de voorjaarsnota.

De provincie Gelderland heeft afgelopen jaren een nieuwe manier ingevoerd om cultuur te subsidiëren. Dat gaat in zogenaamde deelsubsidies, tenders genaamd. De toekenningen van 2 vorige tenders hebben aangetoond dat, buiten culturele centra als Arnhem en Nijmegen, aanvragers een kleinere kans hebben in aanmerking te komen voor een culturele subsidie. Ook kleinere organisaties, zoals bijvoorbeeld Festival Buitengewoon en de Achterhoek Spektakel-toer een hebben een kleinere kans om in aanmerking te komen voor een culturele subsidie.

SP Statenlid en cultuurwoordvoerder Peter de Vos: “De culturele gelden van de provincie zijn bestemd voor de hele provincie. Hoewel het begrijpelijk is dat steden als Arnhem en Nijmegen culturele centra zijn met veel initiatieven moeten we er voor waken dat alle Gelderlanders kunnen profiteren van culturele subsidies. Het voordeel van de nieuwe manier van werken is dat de voorwaarden per keer kunnen worden aangepast. Dat betekend dat de provincie in staat moet zijn om culturele gelden beter te spreiden over de provincie.”

Update

De motie werd ondersteund door SP, GroenLinks, CDA, PvdA en 50plus. Na een concrete toezegging van de Gedeputeerde op dit punt kon de motie worden ingetrokken.

Reactie toevoegen

U bent hier