h

SP wil opheldering over topsalarissen Liander

2 juli 2014

SP wil opheldering over topsalarissen Liander

De Gelderse SP-fractie wil volgende week tijdens de Statenvergadering vragen stellen aan Gedeputeerde Staten over de hoge beloningen bij netbeheerder Liander. Liander, een dochterbedrijf van Alliander, heeft in het afgelopen jaar aan 34 topmensen salarissen betaald die (ver) boven de Balkenendenorm liggen. De provincie Gelderland is aandeelhouder van Liander, samen met Friesland, Noord-Holland, Flevoland en diverse gemeenten, waaronder Amsterdam. De SP wil van Gedeputeerde Staten weten hoe dit mogelijk is en wat zij gaan doen om de salarissen terug te brengen tot de wettelijke norm.

Hoge functionarissen in de (semi)publieke sector mochten volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) in 2013 niet meer dan 228.599 euro verdienen - 130 procent van het salaris van een minister. Topman Peter Molengraaf verdiende vorig jaar 390.000 euro. Follow the money heeft uitgezocht dat Molengraaf niet de enige is die bij Liander ver boven de Balkenendenorm uitkomt. “Het grootste probleem zit bij de directeuren vlak onder de top. Hoewel zij geen zogenaamde topfunctionaris zijn, zitten er maar liefst zeventien boven de norm. Zo verdient de directeur Operatie Liander 320 mille en de directeur Asset Management 315 mille, waar het 229 mag zijn.”

De Wet Normering Topinkomens zal in de toekomst juist worden aangescherpt. Niet meer 130% maar 100% van een ministersalaris zijn dan toegestaan. De SP is daar een grote voorstander van.

Reactie toevoegen

U bent hier