h

SP stelt subsidies ter discussie

17 december 2014

SP stelt subsidies ter discussie

Foto: Bas Stoffelsen

De Gelderse SP heeft tijdens de Statenvergadering van 17 december twee voorstellen ter discussie gesteld om honderdduizenden euro's provinciale subsidie te verstrekken aan twee projecten. Het gaat om geld voor een failliet bedrijf voor de verwerking van biomassa, Topell en om een project met waterstofbussen. De SP diende twee amendementen waarin ze voorstelde om deze bijdragen nu niet verstrekken. Deze kregen echter geen meerderheid.

SP Statenlid Agnes Lewe licht de kritische houding van de SP toe: “Het is goed dat de provincie innovaties stimuleert waar de markt dat niet of onvoldoende doet. In het enthousiasme voor dit soort in potentie mooie ontwikkelingen moeten we echter niet vergeten dat het onze taak is om verantwoord om te gaan met het gemeenschapsgeld waarover wij besluiten. We moeten ons voortdurend afvragen of dat geld zo wordt benut dat de samenleving er voordeel bij heeft. In deze gevallen zijn we daar niet van overtuigd.”

Topell

De provincie heeft al eerder miljoenen gemeenschapsgeld geïnvesteerd in Topell voor hun biokorrels. De techniek werkt maar het dochterbedrijf is failliet omdat ze het product nergens kwijt kunnen. En daarom vragen ze nu nog eens € 438.700 euro van de provincie om nieuwe afzetmarkten te onderzoeken.

SP Statenlid Agnes Lewe: “We vragen ons af waarom banken of andere private partijen dit geld niet investeren. De innovatie is er, de techniek werkt, dus dat zou een makkelijke investering moeten zijn met een mooi rendement. Tenzij die afzet er gewoon niet gaat komen. Dan is het weggegoooid geld. Is het wijs om nu nog meer gemeenschapsgeld hierin te steken? Of is het als de man in het casino die al de hele avond verliest en maar blijft inzetten in de hoop zijn verlies terug te winnen?”

Waterstofbussen

Waterstof is volgens de SP in potentie een goede energiedrager, maar de fractie is er niet van overtuigd dat er nu geld van de provincie Gelderland besteed moet worden aan toepassing in bussen. Momenteel zijn andere technieken als bussen op groen gas of elektrische bussen in opmars. De vraag is hoe kansrijk en duurzaam waterstofbussen zijn. In het verleden is vanuit Gelderland al geld in waterstof gestopt maar zonder veel resultaat. Bovendien is de gemeente Arnhem al bezig met een soortgelijk project.

 

 

 

 

 

Reactie toevoegen

U bent hier