h

Wel de Giro, niet de centen

1 juli 2015

Wel de Giro, niet de centen

Foto: SP / www.girogelderland.nl

Vrijdag 26 juni heeft de organisatie van de Giro d’italia bekendgemaakt dat deze wielerronde start in Gelderland. De Italiaanse wielerwedstrijd zal onder andere Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen aandoen. De financiering van is echter nog niet rond omdat de verwachtte rijksbijdrage van 2,5 miljoen en de sponsoropbrengsten van 2 miljoen nog lang niet zeker zijn. De SP ziet liever dat de provincie geld investeert in amateur en breedtesport voor alle Gelderlanders.

De provincie draagt 5,5 miljoen bij aan de Giro-start en de gemeenten Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen dragen ieder €350.000 bij. Maar daarmee is de begroting nog niet rond. Het is wachten op het ministerie VWS en of ook zij bereidt zijn 2,5 miljoen mee te betalen. Voor het laatste beetje (lees: 2 miljoen euro) mag men met de pet rond langs het bedrijfsleven en overige gemeenten. Volgens de SP had dit geld beter besteed kunnen worden aan breedtesport voor alle Gelderlanders dan aan een langstrekkende wielerspektakel. SP sportwoordvoerder Erik Braam: “ Allemaal geld dat wat de SP betreft beter geïnvesteerd had kunnen worden in de breedtesport. Niet kijken naar een sport maar zelf kunnen sporten maakt de provincie namelijk gezonder.”

De Gelderse SP is kritisch op de manier waarop het provinciebestuur koste wat het kost de Giro start binnen wil halen. Braam: “Stel u bent van plan een gloednieuwe auto te kopen waar u altijd al van heeft gedroomd. U heeft wat geld gespaard u leent een klein bedrag bij de bank en uw ouders zijn zo vriendelijk om je nog een bedrag te schenken voor deze prachtige aankoop. Onderaan de som blijkt u nog 7 duizend euro tekort te komen, precies het bedrag wat uw suikeroom u zou nalaten in het geval van overlijden. Gaat u dan uw droomauto kopen, in de hoop dat uw oom komt te overlijden in de periode dat de auto in bestelling is? Het antwoord van de provincie Gelderland is “ja!”. U besluit al uw vrienden al op de hoogte te brengen, u stuurt op het werk een mail rond met een foto van de exacte uitvoering van uw nieuwe aanwinst met daarbij  de tekst “over vijf weken is die van mij!” en u pest zelfs uw baas met zijn leasebak van alweer 2 jaar oud.  In zo’n soort situatie bevindt de provincie Gelderland zich nu met de komst van de Giro. De Giro komt het is nu alleen nog wachten op het overlijden van de oom, oftewel het ministerie VWS. Het nieuws is al over de wereld gegaan, het punt ‘of no return’ ligt al achter ons. En dat terwijl men ook had kunnen wachten tot het ministerie VWS zekerheid zou bieden. Dan had men zich zonder gezichtsverlies terug kunnen trekken.”

In een tijd waar alle overheden voorzichtig zijn met uitgaven en begrotingen haast op de cent worden afgewogen vindt de SP dat de Provincie Gelderland wel erg makkelijk de portemonnee trekt voor de komst van een wielerkoers. Braam: “ Het lijkt de provincie Gelderland nauwelijks te interesseren wanneer zij mogelijk nog een paar miljoen meer mogen uitgeven, in het geval dat het ministerie niet thuis geeft. De andere optie, wanneer men de begroting niet sluitend krijgt, is namelijk het hele feest afblazen. Laten we realistisch zijn, dat gaat niet gebeuren.”

Eerder presenteerde de Gelderse SP al het plan ‘Gelderland sport mee’ waarin werd voorgesteld dat iedere euro in topsport ook een euro in de breedtesport zou moeten betekenen.  Meer over dit plan leest u hier.

Reactie toevoegen

U bent hier