h

SP wil opheldering over wegvallen budget regionale spoorlijnen

21 september 2015

SP wil opheldering over wegvallen budget regionale spoorlijnen

Foto: Bas Stoffelsen

Naar aanleiding van de miljoenennota van het Rijk is bekend geworden dat de regering komende jaren niet van plan is te gaan investeren in het regionale spoor. De SP constateert- dat de Gedeputeerde zich afgelopen week terecht boos heeft gemaakt over de plannen van de staatssecretaris. Tijdens de eerstvolgende comissievergadering op woendag 23 september wil de SP graag van de gedeputeerde horen wat ze nu gaat doen om de beloofde verbeteringen alsnog voor elkaar te krijgen.

Uit de miljoenennota blijkt dat het budget van 167 mln voor lange termijninvestering spoor alleen beschikbaar is voor spoorlijnen waar de NS op rijdt. Het regionale spoornet krijgt niks. Daarnaast stelt ProRail voor een budget van 300 mln, voor verbetering en onderhoud regionale spoorlijnen, te gaan gebruiken om gaten in de eigen begroting te dichten.

SP Statenlid Maurits Gemmink maakt zich grote zorgen: “Het regionale spoor wordt op een zijspoor gezet door het rijk dat blijkbaar niet meer verder kijkt dan de randstad. Regionale spoorlijnen zijn van groot belang voor het leefbaar houden van het platteland en ook mensen in de Achterhoek of in de Gelderse Vallei hebben recht op goed en betrouwbaar openbaar vervoer. Maar daarvoor zijn wel de nodige investeringen nodig want zeker in de Achterhoek zijn de zaken nog lang niet op orde.”

De SP snapt de boosheid van de gedeputeerde die in de media heeft geuit: “Gedeputeerde Bieze heeft in juni al aangegeven dat ze hoop op bijdragen uit Den Haag om de ambities van het college, op gebied van spoor en mobiliteit te kunnen realiseren. Die had ze ook nodig want de Gelderse coalitie is zelf amper bereid om geld uit de rijkgevulde provincieschatkist te investeren in het spoor. De begrotingsplannen van het Rijk laten zien dat dit ijdele hoop is geweest. Ik wil nu van de gedeputeerde weten wat ze gaat doen om de belooftes over verbeteringen op het spoor waar te maken”

Reactie toevoegen

U bent hier