h

SP: Provincie moet lef tonen en topinkomens Alliander halt toeroepen

29 januari 2016

SP: Provincie moet lef tonen en topinkomens Alliander halt toeroepen

Foto: Bas Stoffelsen

De Gelderse SP-fractie wil dat de provincie Gelderland ingrijpt in het beloningsbeleid van Alliander. Door een maas in de Wet Normering Topinkomens weet de top van het publieke bedrijf zichzelf flink te verrijken. Twee van de topbestuurders strijken jaarlijks vier ton op. De SP wil met Gedeputeerde Staten in debat over hoe en wanneer de provincie, als grootste aandeelhouder van het netwerkbedrijf, nu eens echt hiertegen in actie komt.

Eerder deze week werd bekend dat minister Plasterk niets kan doen tegen de topsalarissen bij Alliander. Hij legt de bal terug bij de aandeelhouders van het publieke netwerkbedrijf. SP-Statenlid Paul Kusters vindt dat de provincie, die met 44% de grootste aandeelhouder is, nu in actie moet komen: “In strikt juridische zin zouden de topinkomen van topmannen Peter Molengraaf en Mark van Lieshout correct zijn. Maar had gedeputeerde Jan Markink niet aangedrongen op het naleven van deze salarissen in de geest van de wet? Oefent de provincie Gelderland als groot-aandeelhouder in werkelijkheid wel echte druk op Alliander uit? Ik heb de indruk dat de provincie zich verschuilt achter welgemeende afspraken. Dit soort topinkomens zijn maatschappelijk onaanvaardbaar.”

De SP voerde al eerder actie bij Alliander tegen de topsalarissen. Hier overhandigd Paul Kusters Alliander-topman Peter Molengraaf een Geldstroommeter.

Volgens de SP is de tijd van wegkijken nu voorbij. Kusters: “Genoeg is genoeg! Het zijn de consumenten die meebetalen aan deze buitensporige beloningen. Alliander rekent hogere leveringskosten dan andere netwerkbedrijven. Van een maatschappelijk verantwoorde onderneming zou je ook mogen verwachten dat de salarissen maatschappelijk verantwoord zijn. Waarom zouden andere nutsbedrijven wel hun salarissen kunnen aanpassen en Alliander niet?”

Tijdens de Statencommissie van 17 februari wil de SP in debat over het beloningsbeleid bij Alliander. Maar ook de bedrijfscultuur bij Alliander roept vragen op: “Alleen mooie praatjes en betrokkenheid bij gewone afnemers die in de financiële problemen zitten zijn niet voldoende. De SP vraagt zich af wie er voor de gek gehouden wordt door de Alliander-top? Je kunt als bedrijf ook andere keuzes maken: wij nemen alleen mensen aan die de WNT onderschrijven. Er zijn ongetwijfeld zeer geschikte medewerkers te vinden die onder goede arbeidsvoorwaarden hun bijdrage willen leveren. Een hoog salaris is geen garantie voor kennis, inzet en betrokkenheid. De andere nutsbedrijven zijn ook innovatief, zorgen voor leveringsbetrouwbaarheid, kortom: lijken gewoon te werken.”

De SP is met een onderzoek naar het hele bedrijf begonnen. Kusters: “De salarisconstructie, die voor Molengraaf en Van Lieshout is opgezet, wekt het vermoeden dat dit in een bredere bedrijfscultuur past. Hoe zit het bijvoorbeeld met de publieke gelden die naar dochterondernemingen gaan? We volgen de geldstroom en zijn benieuwd wat we aantreffen.”

 

Reacties

HELEMAALmee eens, goed werk dit moet"" gewoon"" keihard aangepakt worden.dit soort zakkenvullers moesten zich schamen,we zijn al een klein land, dit moeten wij eerlijker verdelen....wij wonen toch allemaal in dit land??

Reactie toevoegen

U bent hier