SP kritisch over personeelsbeleid provincie Gelderland
SP kritisch over personeelsbeleid provincie Gelderland
De Gelderse SP plaatst vraagtekens bij het personeelsbeleid van de provincie. Aanleiding is de geplande uitbesteding van de afdeling Informatievoorziening & Automatisering (I&A). Dit kan leiden tot een verlies van 30 tot 40 arbeidsplaatsen. Het uitbesteden van de afdeling I&A is gestart zonder dat de Staten hierover gehoord zijn. De SP is van mening dat een zo ingrijpende verandering van de bedrijfsvoering en het personeelsbeleid van de Provincie wel in overleg met Provinciale Staten zou moeten gebeuren
De provincie Gelderland is sinds een aantal jaren bezig met een stevige reorganisatie van het hele provincieapparaat. Onder het personeel heeft dat voor de nodige onrust gezorgd. (Zie vragen die de SP eerder stelde.) SP-woordvoerder Agnes Lewe: “De uitbesteding van de afdeling I&A is in gang gezet, maar er gaan duidelijk dingen mis. Daarover hebben we vragen aan het college.” De SP is bezorgd over het feit dat een organisatieonderdeel, dat van cruciaal belang is voor het functioneren van de Provincie, uit huis wordt geplaatst. Dit is eerder gebeurd met de werkzaamheden van de kantonniers (onderhoud van wegen) en zal bij oplevering van het nieuwe Huis der Provincie ook gebeuren met de afdeling facilitair. Daarnaast worden de zittende ambtenaren steeds meer ingezet in “algemene dienst”, dat wil zeggen op wisselende onderwerpen. Een ambtenaar zal dan bijvoorbeeld na een klus bij de afdeling mobiliteit een taak uitvoeren bij de afdeling erfgoed.
De SP is van mening dat dit soort ingrijpende veranderingen besproken moeten worden met Provinciale Staten. Lewe: “De Staten gaan over beleid, niet over uitvoering – dat is wat er altijd gezegd wordt. Maar de uitvoering moet het beleid niet in de weg zitten. Zo horen we klachten uit de samenleving over vaak wisselende aanspreekpunten; vandaag de ene ambtenaar, morgen een ander. We vrezen ook dat noodzakelijke kennis weg lekt. En we vragen ons af of de rechten van het personeel wel goed gewaarborgd zijn.
De geplande reorganisatie kost bij voorbaat al € 400.000,- te weten de inhuur van adviesbureau Quint. Naar nu blijkt is de aanbesteding van het eerste “kavel” van de aanbesteding met de onderdelen Infrastructuur, Hosting, Werkplek en Servicedesk zodanig slecht voorbereid, dat zij moest worden stop gezet. Op 15 maart werd een nieuwe aanbesteding gepubliceerd.
De SP-fractie heeft de volgende vragen aan het provinciebestuur:
1. Hoe het kan dat een ervaren bureau als Quint een aanbesteding opstelt die niet voldoet en moet worden teruggetrokken? [Wat doen we met de negatieve ervaring?]
2. In de vakpers wordt gesuggereerd dat de aanbesteding voorgekookt is. (Computable, 18-12-2015) Met name wordt bekritiseerd dat de voorwaarden zodanig zijn gesteld dat zij gunstig uitpakken voor adviseur Quint, die zelf ook zal meedingen.
3. Beschikt de Provincie zelf nog wel over voldoende expertise om een aanbestedingstraject als dit te beoordelen of is zij overgeleverd aan haar adviseurs?
4. Kan de provincie garanderen dat de beoordeling objectief is en alle belanghebbenden recht doet? Zo ja , op grond waarvan?
Het outsourcen van de afdeling I&A is gestart zonder dat de Staten hierover gehoord zijn. De SP is van mening dat een zo ingrijpende verandering van de bedrijfsvoering en het personeelsbeleid van de Provincie wel in overleg met de Staten zou moeten gebeuren. In het verleden is dat ook het geval geweest, bijvoorbeeld in de voorjaarsnota 2012, waarin staat “Uitgangspunt is dat voor de realisatie van het provinciale beleid vanzelfsprekend in eerste instantie gebruik wordt gemaakt van het eigen vaste en tijdelijke personeel van de provincie.” (p. 66)
In de begroting 2014 is aangegeven dat het college wil “investeren in het verder professionaliseren van de Strategische Personeelsplanning, zodat de beschikbare kwaliteiten en het ontwikkelpotentieel in beeld is en er (nog) beter gestuurd kan worden op de juiste medewerker, op het juiste moment, op de juiste plek.” In het bijzonder worden in dat jaar (2014) “medewerkers getraind in het omgaan met de laatste ICT-toepassingen”. Slechts een jaar later, in het voorjaar van 2015, wordt begonnen met het outsourcingstraject. Behalve een algemene opmerking over het “streven naar een kleine en flexibeler organisatie” (p. 160) is daar niets over terug te vinden in de begrotingen van 2015.
De SP heeft naar aanleiding hiervan de volgende vragen:
5. Waarom heeft uw college voor outsourcing van de afdeling I&A gekozen?
6. Waarom heeft uw college ervoor gekozen dit – in tegenstelling tot andere maatregelen (zie hieronder) - niet met de Staten te delen?
De invoering van het “Werken in Algemene Dienst”, een eveneens ingrijpende verandering van het personeelsbeleid en de bedrijfsvoering, is wel gedeeld met de Staten, onder meer in de begroting van 2015: “Het streven naar een kleine en flexibeler organisatie, die beter aansluit op de constant veranderende omgeving, betekent dat medewerkers duurzaam, dus breder en meer flexibel inzetbaar moeten zijn. Dit vraagt om modern personeelsbeleid waaraan het project “Werken in Algemene Dienst” bijdraagt door rol-, talent- en resultaatgericht werken vorm te geven. Daarnaast is strategische personeelsplanning (SPP) een belangrijk instrument om te sturen op inzetbaarheid. Na een introductieperiode is dit in 2015 vast onderdeel van ons personeelsinstrumentarium.” (p. 160)
7. Waarom heeft uw college ervoor gekozen dit wel met de Staten te delen?
8. Kunt u ons informeren over de stand van zaken rondom de reorganisatie die moet leiden tot WIAD en over de effecten van het planningsinstrument SPP?
- Zie ook:
- Algemeen Bestuur
Reactie toevoegen