h

Dubbelspoor-puzzel voor het provinciebestuur

27 juni 2016

Dubbelspoor-puzzel voor het provinciebestuur

Foto: Peter de Vos

Gelderse SP-ers zullen woensdagochtend 29 juni voorafgaand aan de Statenvergadering een levensgrote puzzel aanbieden aan het provinciebestuur. Afgelopen weken hebben SP-ers tussen Arnhem en Winterswijk reizigers steunbetuigingen laten zetten op stukken van deze. De puzzel staat voor het nu nog ontbrekende dubbelspoor naar de Achterhoek. Het is aan de provincie om het laatste puzzelstukje in te passen in de vorm van financiering. In het Gelderse coalitieakkoord staat immers te lezen: ‘De provincie zet zich in voor dubbelspoor tussen Arnhem en Doetinchem’.

De SP-Statenfractie zal woensdag bij bij behandeling van de Voorjaarsnota ook een motie indienen waarmee ze wijzen op de coalitieafspraak en het college opdracht geven 80 miljoen van de Nuon-miljarden uit te trekken voor spoorverdubbeling. SP Statenlid Maurits Gemmink: “Er is een coalitieafspraak gemaakt over het dubbelspoor. Tegelijkertijd is duidelijk dat we vanuit het Rijk voorlopig geen investeringen te hoeven verwachten in regionale spoorlijnen buiten de randstad. In dat geval is het aan de provincie om over de brug te komen.”

Steunbetuigingen

Afgelopen weken hebben SP-ers van Winterswijk tot Arnhem op de stations gestaan om reizigers te vragen de actie voor dubbelspoor te steunen. Reizigers konden dat doen door de puzzelstukken te tekenen. En op de pagina facebook.com/DubbelspoorNU kwamen vele honderden steunbetuigingen binnen. Ook Peter Drenth, voorzitter van het Achterhoekse wethoudersoverleg mobiliteit zette zijn handtekening op de puzzel: "Dit is precies wat wij nodig hebben" zegt Drenth "De Achterhoek vergrijst en het aantal inwoners loopt terug. Dan is goede mobiliteit belangrijk en daar hoort de spoorlijn Arnhem – Winterswijk zeker bij!”

Foto: Matthias van Hunnik

SP Statenlid Maurits Gemmink: “Het enkelspoorlijntje dat nu tussen Zevenaar en Winterswijk ligt is te storingsgevoelig. Valt nu een trein uit dan staat meteen alles stil. Dat is niet meer van deze tijd! Iedereen die verstand heeft van vervoer zegt dat het verdubbelen van de spoorlijn Arnhem Winterswijk de oplossing is. Het college heeft in haar programma beloofd daar eindelijk werk van te gaan maken. Alles staat klaar om te kunnen beginnen. Alleen ontbreekt het geld om het uit te voeren... En dat terwijl we de rijkste provincie van Nederland zijn!”

Woensdagochtend 29 juni om 9:00, voor de Statenvergadering in het stadhuis van Arnhem, komen alle puzzelstukken weer bij elkaar en daagt de SP namens de reizigers in de Achterhoek het provinciebestuur uit om het laatste puzzelstukje te leggen.

 

Reactie toevoegen

U bent hier