h

Onvrede onder reizigers Arnhem-Nijmegen over zomerdienstregeling

13 september 2016

Onvrede onder reizigers Arnhem-Nijmegen over zomerdienstregeling

Foto: Bas Stoffelsen

Meer dan 300 reizigers uit de regio Arnhem-Nijmegen hebben deze zomer een ansichtkaartje gestuurd naar het provinciebestuur. Hiermee hebben ze de provincie Gelderland laten weten niet zo blij te zijn met de uitgeklede zomerdienstregeling voor de bussen. Met het zomerse kaartje van de SP konden reizigers aangeven voor welke problemen de dienstregeling zorgt. Tevens hebben ze het provinciebestuur gevraagd om volgend jaar te zorgen voor weer een fatsoenlijke zomerdienstregeling voor de bussen. Naar aanleiding van de slechte informatievoorziening bij Breng de afgelopen zomer heeft de SP een debatverzoek gedaan in voor Statencommissie van 14 september

Foto: Matthias van Hunnik

SP Statenlid Maurits Gemmink: “Afgelopen zomer hebben we met de SP regelmatig bij busstations gestaan om de kaarten uit te delen. Daar hoorden we van reizigers dat er veel onduidelijkheid was over de aangepaste dienstregeling. Bustijden bij haltes zijn pas veel te laat aangepast en eind augustus zijn er nog haltes waar niets te lezen valt over de zomerdienstregeling. Veel mensen hebben last van de uitgeklede dienstregeling en ruim 300 van hen hebben de moeite genomen de provincie daarover een kaartje te sturen.”

Meer dan de helft van deze mensen geeft aan in de zomerperiode gewoon te moeten werken. Een derde rekent op de bus om in de zomer op stap te gaan. En zo’n 15% heeft het OV nodig om voor iemand te zorgen of om zelf naar ziekenhuis of zorginstelling te gaan.

Grootste ergernis zijn de lange wachttijden die meer dan 80% van de kaartschrijvers ervaren. Ruim een kwart zegt met regelmaat in overvolle bussen te moeten zitten en de helft zegt door de zomerdienstregeling simpelweg niet meer op tijd te kunnen komen bij een afspraak of op het werk.

Gemmink: “Natuurlijk, in de zomer hoeven er minder bussen te rijden naar plekken als scholen en de Universiteit in Nijmegen. Maar het uitkleden van buslijnen, waardoor sommige wijken en zelfs dorpen als Groesbeek op een halfuursdienst gezet worden, heeft voor veel ergernissen en ongemak gezorgd. Zo ga je niet met reizigers om. Ook in de zomer hebben mensen recht op fatsoenlijk openbaar vervoer. Ik mag hopen dat de provincie hier van leert en er voor zorgt dat de volgende zomer mensen op een goede busdienst kunnen regelen. Ik zal de gedeputeerde er op aanspreken dat ze er voor zorgt dat de informatievoorziening naar de reizigers beter geregeld gaat worden. ”

Reactie toevoegen

U bent hier