h

OV-debat: Regionaal Openbaar Vervoer blijft broodnodig!

17 mei 2017

OV-debat: Regionaal Openbaar Vervoer blijft broodnodig!

Foto: Peter de Vos

vervoer. In het Nieuwe Dijkhuis in Doetinchem ging een panel van deskundigen met elkaar en het publiek in debat over hoe het openbaar vervoer van de toekomst er uitziet. Bijzondere aandacht was er voor de vraag hoe de Achterhoek bereikbaar door verbetering van de spoorlijnen. Belangrijke conclusie tijdens het debat is dat we in de toekomst niet zonder regionaal openbaar vervoer kunnen.

Foto: Peter de Vos

Veel gasten in de zaal deelden hun eigen ervaringen met het openbaar vervoer.

De sprekers, Henk Meurs (hoogleraar Mobiliteit), Ben Mouw (voorzitter ROCOV) en Peter Drenth (Wethouder Doetinchem) debatteerden onder leiding van Anita Ermers, over stellingen als ‘is marktwerking mogelijk in de regio’ of ‘het regionale spoor is de levensader voor de Achterhoek’. Conclusie aan het eind van het debat: de spoorlijnen, Arnhem - Winterswijk en Winterswijk - Zutphen, zijn de ruggengraat van het OV in de Achterhoek. De buslijnen, lijndiensten en flexibele busjes, zullen voor de aanvoer zorgen. De reiziger wordt geholpen door app’s die de ideale reis samenstellen.

Foto: Peter de Vos

Ook veel vragen aan het debat panel vauit het publiek.

“In de toekomst rijden de grote bussen die we nu gewend zijn alleen nog op de zeer drukke lijnen” stelt Henk Meurs. “In andere gevallen zullen kleinere busjes of taxi’s de dienst overnemen. Deze particuliere initiatieven zijn via een app op je telefoon op te roepen.” Die ontwikkeling wordt bevestigd door Ben Mouw, “Maar de provincie moet dan wel de regie houden over het aanbod van deze kleinere vervoersdiensten.” “Als we dit aan de markt overlaten dan zal in de meeste buitengebieden geen Openbaar Vervoer meer zijn” stelt Maurits Gemmink (Statenlid SP). “Marktpartijen willen nu eenmaal de krenten uit de pap en als er niet genoeg vraag is dan zullen ze er geen zin in hebben.”

Foto: Peter de Vos

Volgens Peter Drenth is het destijds een goede keuze geweest de spoorlijn Arnhem - Winterswijk regionaal te maken. “Anders was hij allang opgeheven. Nu hebben we in samenwerking met Syntus en Arriva deze spoorlijn tot de succesvolste regionale spoorlijn van Nederland weten te maken.” “Zo succesvol dat hij nu onder de druk van het succes dreigt te bezwijken”, voegt Ben Mouw toe. “De spoorlijn moet zo snel mogelijk worden gemoderniseerd, in ieder geval door spoorverdubbeling tot Doetinchem.” Daarover wordt deze weken gedebatteerd in Provinciale Staten van Gelderland. “Dit is het moment daar de juiste beslissing over te nemen” zegt Drenth aan het eind van het debat.

Maurits Gemmink vat samen dat het een goed debat is geweest: “Er gaat veel gaat veranderen, maar voordat we in vliegende taxi’s naar het werk gaan duurt nog wel even. De regie over het aanbod van OV zal bij de overheid moeten blijven liggen om de kwaliteit te waarborgen. Wat de SP betreft zal in alle regio’s van Gelderland openbaar vervoer op hoog niveau beschikbaar blijven. Als er geen goed ov beschikbaar is loopt heel Gelderland vast.”

Foto: Matthias van Hunnik

Reactie toevoegen

U bent hier