h

SP wil versneld sluiten van 'lekkende' kerncentrale Emsland

16 november 2017

SP wil versneld sluiten van 'lekkende' kerncentrale Emsland

Foto: Wikimedia

De SP wil dat Gedeputeerde Staten er bij de deelstaatregering van Nedersaksen op aandringen om de kerncentrale Emsland, net over de grens bij Twente, zo snel mogelijk te sluiten. De centrale kampt met aanhoudende storingen en het risico-gebied reikt tot in Gelderland. De Gelderse SP wil hierover een debat aanvragen in Provinciale Staten.

Recentelijk zijn er weer problemen bij de centrale in Lingen, Emsland geconstateerd. Het Dagblad van het Noorden, de NDR en RWE power AG melden woensdag 15 november dat er bij onderhoudswerkzaamheden een lek is geconstateerd in een koelwaterleiding. Het Nedersaksisch ministerie van milieu heeft dat bevestigd. Zij beschouwen het lek als niet gevaarlijk, een zeer beperkt risico. Atomkraftwerk Emsland is echter een verouderde centrale, gebouwd in 1988. De voorgenomen sluiting is in 2022.

SP Statenlid Paul Kusters: “Emsland ligt ongeveer 20 kilometer van de Nederlandse grens. Bij de buren dus, maar het risico-effectgebied van deze centrale reikt tot ver in Gelderland. Mede daarom willen wij dat de provincie Gelderland aandringt op een snelle sluiting van deze verouderde centrale. Alleen zo kunnen we toekomstige problemen voorkomen en de risico’s voor mens, dier en omgeving drastisch beperken. Wij vragen de gedeputeerde Van Dijk hierover zo spoedig mogelijk contact op te nemen met zijn Duitse collega.”

Foto: SP

In januari van dit jaar werd al een storing met een koelwaterpomp geconstateerd bij het verwisselen van splijtstaven met plutonium. Media berichten dat er al meer dan 140 storingen gemeld zijn. Recent zijn in het aangrenzende gebied in Drenthe en Groningen nog jodiumtabletten uitgedeeld. Ruim 1,2 miljoen huishoudens kregen de tabletten die normaal gesproken alleen worden uitgedeeld als preventief middel bij nucleaire ongelukken.

De SP wil zo snel mogelijk een debat over de centrale Emsland in de commissie EEM van Provinciale Staten en zal zo nodig een motie indienen om het verzoek kracht bij te zetten. Ook de SP in Overijssel heeft hierover al aan de bel getrokken.

Reactie toevoegen

U bent hier