h

SP ‘onmundig’ blij met officiële erkenning Nedersaksische streektaal

22 oktober 2018

SP ‘onmundig’ blij met officiële erkenning Nedersaksische streektaal

Het Nedersaksisch is erkend als officiële taal. Daarmee krijgt de taal, waar het Achterhoeks en Veluws onder vallen, vanaf nu een betere bescherming. Tot vandaag werden slechts 2 talen, het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN) en het “Fries”, officieel erkend. De Gelderse SP spant zich al langer in voor behoud en bevordering van ‘het Achterhoeks’ en ‘het Veluws.’

Peter de Vos (fractievoorzitter SP): “'Plat proaten' is niet langer een dialect maar een officiële taal. En dat is goed nieuws. Het Nedersaksisch, de taal van onze voorouders, wordt met uitsterven bedreigd omdat kinderen niet meer standaard leren “plat proaten”. Heel veel mensen hebben daarom gestreden voor de erkenning van de Nedersaksische taal. Het Ecal, de opvolger van het Staring Instituut in Doetinchem, is daar al jarenlang een voorvechter van. In 2016 dreigde de Provincie Gelderland te stoppen met het subsidiëren van het voormalige Staring Instituut. Met een SP-voorstel hebben we daar een stokje voor gestoken. Uiteindelijk ging het om bijna 200.000 euro. Dat geld is achteraf prima investering gebleken!”

Op 10 oktober is er een convenant in Zwolle getekend. De ondertekenaars spreken af om onze taal te redden. De afspraak is ondertekend door het Rijk en de provincies Gelderland, Overijssel, Groningen, Drente en Friesland. Samen met elkaar is afgesproken om alles te doen om het Nedersaksisch te behouden en het gebruik te stimuleren. De diverse varianten van de Nedersaksisch taal beperken zich niet alleen tot Nederland maar worden tot in Denemarken en Polen gesproken.

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier