h

Afvalbedrijf Vink opnieuw in de knoei, milieuhandhaving provincie faalt

5 november 2018

Afvalbedrijf Vink opnieuw in de knoei, milieuhandhaving provincie faalt

Foto: Bas Stoffelsen

Opnieuw is afvalbedrijf en kunstgrasverwerker Vink in opspraak vanwege het overtreden van milieuregels. TV-programma Zembla ontdekte dat het Barneveldse afvalbedrijf vervuilde grond illegaal gebruikte voor de bouw van twee nieuwe woonwijken in Barneveld. Deze informatie was al meer dan een jaar bekend bij de provincie, maar deze heeft er niets mee gedaan concludeert het programma. Voor de SP toont dit aan dat de milieuhandhaving bij de provincie faalt.

SP-Statenlid Paul Kusters: “Het is gewoon niet te geloven dat wij weer uit de pers moeten vernemen dat er dingen niet op orde zijn bij dit bedrijf. Afgelopen week spraken we nog met gedeputeerde Bieze over de milieuovertredingen bij Vink. Maar over de zaak met de vervuilde grond hield ze stijf de kaken op elkaar. Terwijl dit al lang bekend was bij de omgevingsdiensten en de provincie. En dan te bedenken dat de provincie eerder van plan was Vink een nieuwe vergunning te geven. Onbegrijpelijk. Hier faalt het milieutoezicht van de provincie!”

Uit een onderzoeksrapport van de Gelderse Omgevingsdiensten zou volgens Zembla blijken dat Vink in 2015 een grote partij grond, verontreinigd met de giftige stoffen styreen en DDT (landbouwgif), tegen de regels in liet herkeuren, waardoor het op papier schoon lijkt. Vink heeft in 2015 en 2016 de verontreinigde grond onder meer heeft gebruikt voor de nieuwbouwwijk Eilanden-Oost en op de Van de Bogertlaan in Barneveld.

Paul Kusters vindt dat het tijd wordt dat Gedeputeerde Staten het roer in handen neemt en openheid van zaken geeft: “Haal alle lijken maar uit de kast. We willen niet steeds wachten tot Zembla of iemand anders iets opduikt. Gedeputeerde Bieze zit al jaren op dit dossier en heeft het blijkbaar niet in de hand. En ze mag zich niet verschuilen achter de Omgevingsdiensten. Die werken in dienst van de provincie, Gedeputeerde Staten zijn verantwoordelijk voor de juiste uitvoering van de milieuregels. En als dat niet werkt, dan moeten we misschien concluderen dat we de milieuhandhaving maar weer in eigen hand gaan nemen.”

De SP heeft inmiddels samen met de ChristenUnie opnieuw schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Zie ook:

Reactie toevoegen

U bent hier