h

SP: Tekort Achterhoeks spoor oplossen door schrappen doortrekken A15

27 januari 2020

SP: Tekort Achterhoeks spoor oplossen door schrappen doortrekken A15

Foto: Matthias van Hunnik

De SP-Statenfractie stelt voor om het geld dat is gereserveerd voor het doortrekken van de A15 te gebruiken voor de aanleg van dubbelspoor en een snelle trein naar de Achterhoek. Inmiddels is gebleken dat de kosten veel hoger uitvallen dan de 80 miljoen die de provincie eerder al had gereserveerd. SP Statenlid Maurits Gemmink: “We kunnen beter geld investeren in beter openbaar vervoer dan in nog een snelweg die binnen de kortste keren weer volloopt.”

Woensdag 29 januari spreken Provinciale Staten over de plannen voor de RegioExpres Achterhoek. Dit bestaat uit verdere spoorverdubbeling tussen Arnhem en Doetinchem en het laten rijden van een sneltrein tussen deze steden. SP Statenlid Maurits Gemmink: “De lijn Arnhem-Winterswijk is een van de drukste regionale spoorlijnen van het land. Het is echt een levenslijn voor de Achterhoek. Al jaren heeft de lijn te kampen met problemen, onder andere doordat een groot deel van het traject enkel spoor is. De Achterhoek verdient een fatsoenlijke spoorverbinding en daarom strijdt de SP samen met de Achterhoekers al jaren voor dubbelspoor.”

In 2018 hebben Provinciale Staten besloten geld beschikbaar te stellen voor verbetering van de spoorlijn. Dat ging aanvankelijk om 80 miljoen. Maar inmiddels is gebleken dat de plannen wel 137 miljoen gaan kosten. Wat de SP betreft geen reden om het sein weer op rood te zetten. Gemmink: “Dat flinke bedrag is voor sommige partijen ongetwijfeld een reden om de keutel weer in te trekken. Maar de resterende miljoenen kunnen zo weggehaald kunnen worden bij de A15. Daarvoor zijn 420 miljoen euro gereserveerd. Door de stikstofuitspraak is de doortrekking van de A15 op losse schroeven komen te staan. Als we dan toch willen investeren in de bereikbaarheid van Gelderland kunnen we beter investeren in openbaar vervoer dan in nog een snelweg die binnen de kortste keren weer volloopt.”

De SP stel niet alleen voor het geld van de A15 te gebruiken. Gemmink: “Laat Gedeputeerde van der Meer zijn beste pak aantrekken en de trein naar Den Haag pakken en zorgen dat de minister eindelijk eens meebetaald aan een bereikbare Achterhoek.”

 

Reactie toevoegen

U bent hier