h

Provincie roept minister op te stoppen met storten granuliet

12 februari 2020

Provincie roept minister op te stoppen met storten granuliet

Foto: Matthias van Hunnik

Op initiatief van de SP hebben Provinciale Staten gesproken over de Granulietstort in natuur- en zandwinningsgebied Over de Maas. Dit naar aanleiding van de uitzending van Zembla vorige week. Tijdens het debat hebben de Staten uitgesproken dat ze willen dat de stort van granuliet wordt opgeschort. Met dit verzoek aan de minister wordt de gedeputeerde naar Den Haag gestuurd.

Onderzoeksprogramma Zembla heeft geconcludeerd dat Rijkswaterstaat ambtenaren onder druk heeft gezet om de vergunningen te verlenen voor de dump van een half miljoen ton afval. Het afval bestaat uit granuliet, een reststof die vrijkomt bij het bewerken van graniet en zandsteen. Volgens Zembla is dit afval eerder al eens afgekeurd om te storten. Maar onder druk van Rijkswaterstaat is er toch toestemming gegeven om dit spul te storten in de zandwinningsplas in het Land van Maas en Waal. De Provincie Gelderland is een van de partijen die betrokken is bij het project Over de Maas maar was niet op de hoogte.

SP-fractievoorzitter Carla Claassen: "Het dumpen van granulietafval moet gestopt worden. Het is immers momenteel niet bekend wat de gevolgen zijn voor mens, dier en milieu. Zolang dat niet onderzocht is moeten we stoppen met het storten in de toekomstige natuurplas. We zijn blij dat de provincie nu haar verantwoordelijkheid neemt en minister hiertoe oproept."

Voorafgaand aan de Statenvergadering stond een groep SP-activisten, voornamelijk uit de gemeente West Maas en Waal gedeputeerde Drenth op te wachten in het provinciehuis. Woordvoerder van deze groep, SP-raadslid Willeke van Ooijen, sprak de gedeputeerde aan op zijn verantwoordelijkheid voor de inwoners van West Maas en Waal en de rest van Gelderland.

Reactie toevoegen

U bent hier