h

SP biedt ‘muur van steun’ aan voor het OV

27 september 2021

SP biedt ‘muur van steun’ aan voor het OV

Foto: SP

Op de Statenvergadering van 29 september biedt de SP een ‘muur van steun’ aan voor het openbaar vervoer. Daarmee wil de partij de Provinciale Staten oproepen om niet vanwege de coronacrisis te snijden in het aantal buslijnen en -ritten. Statenlid Maurits Gemmink hoopt dat een meerderheid van de Staten gehoor zal geven aan de oproep. “Openbaar vervoer is ontzettend belangrijk om onze provincie duurzamer te maken, bereikbaar te houden en om ervoor te zorgen dat iedereen mee kan doen in de samenleving. Het is dus sociaal én groen.”

Afgelopen zomer werd de concept-dienstregeling voor volgend jaar gepubliceerd. Daarin wordt flink gesneden in het aantal lijnen en ritten. Lijnen die ‘tijdelijk’ waren geschrapt vanwege de coronacrisis, waarbij er vooral tijdens de lockdowns fors minder reizigers waren, keren niet terug. Ook wordt de zomerdienstregeling permanent, waardoor de lijnen die er nog wel zijn minder rijden. Gemmink: “De provincie wil al langer snijden in het openbaar vervoer. Er wordt veel geïnvesteerd in ‘dikke lijnen’, en ‘dunne lijnen’ die ‘niet rendabel’ zouden zijn worden geschrapt. De coronacrisis wordt nu misbruikt om nog eens extra te snijden.”

Volgens de SP is het OV kortwieken onnodig en schadelijk. Gemmink: “Onnodig, omdat de landelijke steunpakketten voor de OV-bedrijven 95 % van de kosten dekken en nog doorlopen tot september 2022. Schadelijk, omdat de provincie grote ambities heeft op het gebied van duurzaamheid. Die haal je niet als je mensen weer de auto injaagt omdat er geen bus rijdt. En dat zijn dan nog de mensen die een auto hebben. Wie dat niet heeft en ook niet kan fietsen, is de sjaak. Die kan straks minder makkelijk naar het werk of eropuit. Daarmee zorgen we voor een tweedeling in de provincie.”

Reactie toevoegen

U bent hier