h

SP na ontslag klokkenluider asfaltcentrale APN: nieuwe bestuurscultuur nodig bij provincie

22 februari 2022

SP na ontslag klokkenluider asfaltcentrale APN: nieuwe bestuurscultuur nodig bij provincie

Klokkenluiders die misstanden aankaarten verdienen bescherming en geen ontslag, vindt de SP. Dat een kritische milieudeskundige door de provincie werd ontslagen nadat hij omwonenden informeerde over de uitstoot van schadelijke stoffen, is volgens de SP een schande. Fractievoorzitter Carla Claassen: “Waar liggen de prioriteiten van de provincie? Inwoners van Gelderland hebben het recht om te weten of er schadelijke stoffen vrijkomen in hun omgeving. Deze man verdient geen ontslag maar een medaille.”

Vorig jaar werden Nijmegen en Beuningen opgeschrikt door onthullingen over de asfaltcentrale APN. Uitstootnormen werden geregeld overschreden, terwijl omwonenden niet geïnformeerd werden door de autoriteiten. Bron van deze informatie was milieudeskundige Cor Coenrady, werkzaam voor de provincie, die meetgegevens deelde met de buurt. De onthulling had grote gevolgen: de Nijmeegse politiek pleit voor sluiting van de fabriek, het functioneren van toezichthouder ODRN ligt onder de loep en de Onderzoekraad Voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek. APN werd al snel vergeleken met Tata Steel. Ook over de geplande railterminal bij Reeth (Overbetuwe) onthulde Coenrady feiten die de provincie slecht uitkwamen – de grond bij de nog aan te leggen aanvoeringsweg bleek vervuild. Recent onthulde Coenrady dat hij vanwege deze zaken in oktober is ontslagen. De SP is ontstemd over deze gang van zaken en stelt vragen aan het provinciebestuur.

Claassen: “Het is de omgekeerde wereld: er worden regels overtreden en de klokkenluider die dit onthult moet vertrekken. Laat de provincie zelf orde op zaken stellen! De volksgezondheid moet voorop staan, niet het hachje van bange bestuurders. Klokkenluiders moeten nog altijd vrezen voor ontslag, terwijl zij niets anders doen dan opkomen voor de belangen en veiligheid van de inwoners. Je zou toch zeggen dat het de provincie daar ook om zou gaan. Helaas blijkt de praktijk anders. Gelderland heeft dringend een nieuwe bestuurscultuur nodig.”

Reactie toevoegen

U bent hier