h

SP Gelderland: Geen geld provincie voor EK Baanwielrennen

25 september 2023

SP Gelderland: Geen geld provincie voor EK Baanwielrennen

Foto: Elpoca / Wikimedia Commons

De fractie van de Gelderse SP zal bij de vergadering van provinciale staten op 27 september een amendement indienen om de voorgestelde 115.000 euro bijdrage aan het EK Baanwielrennen bij Omnisport in Apeldoorn 2024 te schrappen. De SP vindt dat er geen gemeenschapsgeld in topsportevenementen gestopt moet worden en wil dat geld liever inzetten voor breedtesport.

Bij de behandeling van de Najaarsnota 2023 in provinciale staten ligt een voorstel voor van het college van Gedeputeerde Staten om een subsidie van € 115.000 te verstrekken aan Libéma profcycling B.V voor het ondersteunen van het EK baanwielrennen 2024. De Gelderse SP is tegen gemeenschapsgeld voor topsportevenementen. Met het amendement kunnen provinciale staten een streep zetten door de provinciale subsidie.

Het geld dat daarmee bespaard wordt kan dan besteed worden aan initiatieven die ervoor zorgen dat iedereen kan sporten. Bijvoorbeeld door een extra bijdragen aan het Jeugdfonds Sport en Cultuur. In Nederland groeien gemiddeld 2 à 3 kinderen per klas op in een gezin met geldzorgen. Zij kunnen niet op voetbal, streetdance, judo, zwemles of muziekles. Het jeugdfonds betaalt de contributie of het lesgeld voor deze kinderen en jongeren.

Fractievoorzitter Eric van Kaathoven wijst erop dat telkens weer blijkt dat topsportevenementen niet leiden tot meer sporten. Toch blijft de provincie Gelderland telkens opnieuw weer gemeenschapsgeld aan topsport-evenementen besteden. Vorig jaar nog aan het WK vrouwen volleybal en eerder onder andere aan de start van de Giro. Telkens met mooie verhalen en beloften vooraf die dan niet waargemaakt worden. Van Kaathoven denkt dat de commercie prima kan voorzien in topsportevenementen en gebruikt gemeenschapsgeld liever voor andere noodzakelijke dingen: ‘De SP ziet liever de jongens en meiden uit de buurt voetballen op een trapveldje en de buren baantjes trekken in het zwembad, dan de bestuurders op de (vip)tribune bij de openingsceremonie van een groot evenement.’

Reactie toevoegen

U bent hier