h

SP wil dat provincie stopt met geldverslindend prestigeproject World Food Center Ede

18 december 2023

SP wil dat provincie stopt met geldverslindend prestigeproject World Food Center Ede

Foto: ArjanH / Creative Commons

Als het aan de Gelderse SP-fractie ligt, gaat er een streep door de plannen voor een attractiepark/museum over voedsel, het  World Food Center Ede. De partij vindt dat 28 miljoen euro aan gemeenschapsgeld, waarvan 17 miljoen die de provincie bij zou moeten dragen, beter besteed kan worden, is bang dat bezoekersaantallen veel te optimistisch worden ingeschat en dat er jaarlijks tekorten gaan optreden. De beoogde locatie (een oude kazerne) kan wat de SP betreft beter gebruikt worden voor extra sociale huurwoningen. Op woensdag 20 december beslissen provinciale staten over de plannen.

Het World Food Center Ede moet volgens de initiatiefnemers een soort ‘voedselmuseum’ worden waar bezoekers van alles kunnen leren over de werking van voeding en waar het vandaan komt. De plannen liggen er al sinds 2011 en hebben meermaals vertraging opgelopen. De SP is sinds de aankondiging tegenstander van het plan, onder andere vanwege de hoeveelheid gemeenschapsgeld die ermee gemoeid is. In totaal gaat er 28 miljoen euro subsidie: 17 miljoen van de provincie, 6 miljoen van de gemeente Ede en 5 miljoen van het Rijk. Men hoopt jaarlijks 295.000 bezoekers te trekken (eerder werd nog uitgegaan van 330.000) voor 17 Euro per bezoeker. De SP trekt deze cijfers in twijfel. Als de bezoekersaantallen tegen vallen ontstaan er jaarlijkse tekorten, en de partij vreest dat dan opnieuw bij overheden aangeklopt gaat worden voor extra geld. Diverse musea in de omgeving te kampen hebben met tekorten na corona. Statenlid Carla Claassen: ’Dit heeft alles in zich om een soort permanente Floriade te worden. Te rooskleurige cijfers vooraf en grote tekorten achteraf, die de belastingbetaler dan mag gaan dichten.’

Raad van State
Eerder zette de Raad van State een streep door de toenmalige plannen, omdat er onvoldoende onderzoek was gedaan naar de gevolgen voor de natuur. Nu komen de initiatiefnemers met een aangepast plan, maar dat neemt de bezwaren van de SP niet weg.
“We krijgen in de Staten telkens gelikte praatjes en mooie verhalen, maar beloften worden telkens niet nagekomen. Zo zouden bedrijven als de Albert Heijn gaan meebetalen. De AH kwam hier vervolgens een mooie presentatie geven. Toen we ze vroegen hoeveel ze financieel bijdroegen was het antwoord: nul euro. In plaats daarvan mag de belastingbetaler de portemonnee trekken. De SP past daarvoor”, aldus Statenlid Carla Claassen.

Volgens Claassen is het de hoogste tijd om conclusies te trekken: ‘Het WFCE is nu al meerdere keren uitgesteld wegens geldgebrek en onduidelijkheid over de gevolgen van de bouw voor de natuur. Het is volgens de SP hoog tijd om de stekker uit dit prestigeproject te trekken. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.’

De SP heeft ook wel ideeën wat dan wel met de beoogde locatie (een oude kazerne) te doen. Wat de SP betreft kunnen daar prima sociale huurwoningen gebouwd worden. En het geld dat wordt bespaard, dat is veel beter te besteden. Er zijn genoeg culturele voorzieningen en initiatieven waarop bezuinigd is en die wat extra steun kunnen gebruiken.

Reactie toevoegen

U bent hier