h

Gelderse SP dient voorstellen in: meer betaalbare huurwoningen en verhuiskostenvergoeding 55-plussers

15 april 2024

Gelderse SP dient voorstellen in: meer betaalbare huurwoningen en verhuiskostenvergoeding 55-plussers

Foto: Robertjan van Putten / SP Gelderland

Bij de ‘Staat van de Volkshuisvesting’ in de Gelderse Provinciale Staten heeft de SP voorstellen ingediend voor meer betaalbare woningen (en een verhuiskostenvergoeding voor 55-plussers die verhuizen. “Koopwoningen zijn schreeuwend duur geworden en de wachttijden voor een sociale huurwoning loopt steeds verder op”, constateert Statenlid Carla Claassen.

 
De SP wil dat Gelderland de ambities voor de bouw van sociale huurwoningen verhoogt van 30 naar 40 procent en ook meer goedkope koopwoningen (tot 260.000 euro) bouwt. Verder moeten 55-plussers die verhuizen daarvoor altijd een vergoeding krijgen. Dit bevordert de doorstroom. Hoewel er de afgelopen jaren veel bijgebouwd is, is het woningtekort in Gelderland gestegen van 35.500 in 2019 naar 48.000 in 2023. Het tekort aan sociale huurwoningen groeit al jaren, ook komen er amper betaalbare koopwoningen bij. De gemiddelde prijs voor een nieuwe koopwoning is momenteel 468.000 euro – bijna een half miljoen.
Verhuiskostenvergoeding
Veel ouderen willen graag kleiner wonen, maar twijfelen omdat ze na een verhuizing per maand fors meer huur moeten betalen. Het is mogelijk om een verhuiskostenvergoeding van 2000 euro te krijgen, maar daar geldt als voorwaarde dat je de woning die je verlaat en sociale huurwoning blijft. Claassen: “Dit is iets waarop de vertrekkende huurder geen invloed heeft. Het is immers de woningcorporatie die verkoopt. Iets waar de SP trouwens tegenstander van is. Door de huidige voorwaarden gebeurt het dus dat mensen geen verhuiskostenvergoeding krijgen terwijl zij wel een grote woning verruilen voor een kleine woning. Wij zijn van mening dat dit heel wrang voor deze mensen is. Zij willen er goed aandoen door te verhuizen zodat er weer een grotere woning vrij komt voor jonge gezinnen.” Daarom dient de SP een voorstel in, zodat vertrekkende huurders toch een verhuiskostenvergoeding kunnen krijgen.

 

Reactie toevoegen

U bent hier