Er komt een gratis krant in alle Gelderse dorpshuizen en wijkcentra
Er komt een gratis krant in alle Gelderse dorpshuizen en wijkcentra
Het voorstel van de Gelderse SP om dagelijks een regionaal dagblad in elk dorpshuis en wijkcentrum te leggen, wordt uitgevoerd. Nadat voor de zomer een motie met brede steun was aangenomen in provinciale staten is op 13 november de begroting van de provincie Gelderland vastgesteld met daarin ook een bedrag van 175.000 euro voor een tweejarige proef met de gratis krant. Het idee achter de proef is om zo de toegang tot betrouwbaar regionaal en lokaal nieuws voor mensen met een laag inkomen vergemakkelijken. Zo wordt een bijdrage geleverd aan het dichten van de ‘krantenkloof’.
De provincie Gelderland gaat op initiatief van provinciale staten gedurende twee jaar in de hele provincie het regionale dagblad gratis beschikbaar is in buurthuizen en wijkcentra. In samenwerking met de Gelderse regionale dagbladen wordt gekeken of het abonnementstarief gereduceerd kan worden, en of er een tour georganiseerd kan worden waarbij de lokale redactie in gesprek gaat met mensen uit de buurt over wat voor hen nieuws is. Aan het eind van de twee jaar kan de proef geëvalueerd worden op effecten als leefbaarheid, sociale cohesie en ontwikkeling om te kijken of hij voortgezet kan worden.
De Gelderse SP verwacht dat het plan de betrokkenheid en het vertrouwen in de overheid en journalistiek kan vergroten bij Gelderlanders die nu dreigen af te haken. Door de ‘krantenkloof’ een stukje minder groot te maken, wordt ook een informatieachterstand verminderd. Die achterstand draagt bij aan een maatschappelijke achterstand, met gevolgen voor leefbaarheid, kansen en zelfs gezondheid.
Regionaal dagblad Gelderlander positief
Regionale dagblad De Gelderlander staat bij monde van hoofdredacteur Joris Gerritsen positief tegenover het initiatief en werkt er graag aan mee. Het voorstel komt in navolging van een succesvolle actie van De Gelderlander in 2023. Ter ere van haar 175-jarige bestaan deelde de krant 175 abonnementen uit aan minima In Nijmegen. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit bleek dat de lezers voelden dat ze beter op de hoogte waren van ontwikkelingen in het nieuws. Dit gaf hen meer vertrouwen om over de actualiteit te praten met anderen, en ook meer vertrouwen in de democratie en journalistiek. De proef is inmiddels verlengd en overgenomen door andere lokale dagbladen in heel Nederland. De actie van de Gelderlander was weer geïnspireerd door voormalig SP-partijvoorzitter Ron Meyer, die er in opiniestukken op wees dat een informatieachterstand een van de oorzaken is van maatschappelijke achterstand.
Met deze Gelderse variant waarbij naast steden (wijkcentra) ook de (kleinere) dorpen via dorpshuizen bereikt worden via de buurthuizen wordt een nieuwe stap gezet in het dichten van de ‘krantenkloof’. Hierbij wordt aangesloten bij het verspreidingsgebied van betreffende regionale dagblad. In Gelderland betreft dat naast De Gelderlander ook De Stentor, het Brabants Dagblad en Tubantia.
Enthousiasme bij peiling onder besturen dorpshuizen
Nadat de motie van de SP op 3 juli werd aangenomen hield de vereniging DKK Gelderland een interessepeiling. DKK staat voor Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen Gelderland. DKK wordt gevormd door circa 295 leden verspreid over 240 dorpen, kernen, buurtschappen en wijken in Gelderland. Vanaf 22 juli 2024 t/m 20 september 2024 hebben 110 besturen van dorpshuizen de enquête ingevuld. 82,7 procent gaf daarbij aan interesse te hebben in een gratis abonnement van De Gelderlander. Vrijwel allemaal gaven ze aan graag mee te doen met een proef. Een aantal reacties: ‘Heel goed. Er zijn mensen die zich geen abonnement kunnen veroorloven.’ ‘Het lijk mij een PRIMA-initiatief...passend bij onze doelstelling.’ ‘Ons dorpshuis is een plek waar de buurtschap samenkomt, elkaar ontmoet en een kop koffie drinkt. Hoe leuk zou het zijn als je daar een krant bij kan lezen en met elkaar kan praten over de dingen die gebeuren in de wereld.’ ‘Er is veel vraag naar een krant.’ ‘Brengt mensen misschien beter in gesprek met elkaar.’ ‘Ik denk dat in ons geval, het mensen met een laag inkomen toegang geeft tot het dagelijkse nieuws op een laagdrempelige manier. En het trekt misschien ook meer mensen het buurthuis in, gezellig samen even de krant lezen en bespreken.’ ‘Goed initiatief om nieuws bereikbaar te maken.’
- Zie ook:
- Algemeen Bestuur
Reactie toevoegen