Vragen over huisvesting vluchtelingen in Gelderland
Vragen over huisvesting vluchtelingen in Gelderland
De SP heeft samen met fracties van GroenLinks, de PvdD, het CDA en de PvdA vragen gesteld over de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Er is momenteel al een achterstand in de huisvesting van deze mensen. De toegenomen vluchtelingenstroom van de afgelopen tijd maakt dat het bieden van regulier onderdak de komende jaren nog verder in de knel komt.
SP Statenlid Paul Kusters: “Dagelijks worden we geconfronteerd met de verschrikkelijke beelden van mensen die vanuit verschillende landen – waaronder Syrië – voor hun veiligheid vluchten naar Europa. Inmiddels komen grote groepen vluchtelingen in Nederland aan. De vraag is of we nu voldoende woonruimte hebben om al deze mensen onder te brengen? En als er toch nieuw onderdak bij moeten komen, hoe pakken we dat dan aan? We willen weten of de Provincie daar zicht op heeft en wat zij gaat doen.”
Gemeenten en provincies hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid bij de opvang van vluchtelingen. De provincie heeft een toezichthoudende rol. Zij let erop dat gemeenten zich voldoende inspannen bij de het huisvesten van vluchtelingen. Uit een recent overzicht van de COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) blijkt dat in de provincie Gelderland sprake is van een achterstand van 1847 statushouders, asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben. Een deel van die achterstand wordt veroorzaakt door een tekort aan sociale huurwoningen. Door de gevolgen van het kabinetsbeleid, stijging van de huurprijzen en verkoop van huurwoningen door corporaties, zijn er on voldoende sociale huurwoningen beschikbaar zijn voor alle kwetsbare inwoners, dus ook voor de statushouders.
Samen met fracties van GroenLinks, de PvdD, het CDA en de PvdA stelt de SP vast dat de opvang van de statushouders in de provincie Gelderland daarmee nu al in de knel komt. De SP vindt dat er snel, doortastend en zorgvuldig gehandeld moet worden. We stellen het probleem aan de orde en hebben daarom gezamenlijk de volgende vragen ingediend:
- Hebben alle gemeenten in Gelderland een taakstelling van de Rijksoverheid om statushouders te huisvesten? Zo nee, welke gemeenten niet en waarom niet?
- Heeft u contact met alle gemeenten in de provincie Gelderland die statushouders opvangen? Zo ja, zijn er signalen dat in de gemeenten in Gelderland problemen zijn over de opvang en huisvesting van de statushouders? Zo nee, bent u bereid om op korte termijn in contact te treden met de gemeenten in onze provincie over deze problematiek?
- Wat is de reactie van GS als gemeenten stellen niet aan hun taakstelling te kunnen voldoen? Wat is dan de consequentie voor gemeenten?
- Bent u bereid om samen met de gemeenten op zoek te gaan naar alternatieve vormen van huisvesting, zoals leegstaande kantoor- en bedrijfspanden , leegstaande verzorgingshuizen en rijksvastgoed. Bent u bereid hierbij de gemeenten te ondersteunen en zo ja, in welke vorm?
- Er gaan stemmen op om de verdeling van vluchtelingen op een andere manier over Nederland te verdelen, mogelijk meer naar krimpgebieden en om het rijk te laten helpen huisvesting mogelijk te maken. Is de provincie in overleg met de rijksoverheid over de verdeling en voorwaarden en belemmeringen van vluchtelingen over Nederland?
- Op welke wijze wordt de leefbaarheid van de woningen voor statushouders, mogelijk oude kantoorgebouwen en zorgvastgoed getoetst?
- Is er op dit moment in het strategisch voorraadbeheer vooruitgang in het realiseren van meer woningen voor statushouders en het inlopen van de achterstanden? Zo ja, hoeveel en in welke regio´s of gemeenten? Zo nee, welke rol ziet u voor de provincie om dit proces te bevorderen?
- Heeft de huidige situatie, de grote stroom van vluchtelingen gevolgen voor de invulling van de toezichthoudende rol van de provincie bij de huisvesting van statushouders? Zo ja, hoe gaat u invulling geven aan uw rol als toezichthouder in verhouding tot de gemeenten?
- Heeft u gebruik moeten maken van het middel ‘indeplaatsstelling’? De provincie huisvest de vergunninghouders dan namens burgemeester en wethouders en op kosten van de gemeente. Zo ja, hoe vaak is dat het geval geweest en in welke gemeente?
Zie ook:
- Zie ook:
- Algemeen Bestuur
- Ruimte, wonen en milieu
Reactie toevoegen